Ország-világ

2004.11.13. 01:40

Kitört a vita a kórházak magánosításáról is

Az SZDSZ tegnap kampányt indított a kórházak magánosításáért. Az egyházi egészségügyi intézmények vezetői a privatizációval járó veszélyekre hívták fel a figyelmet.

Szakács Árpád

Elkerülhetetlennek tartja az SZDSZ a magyar kórházak magánosítását – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Horn Gábor és Gusztos Péter, a párt ügyvivője. Hozzátették: az erről szóló december 5-i népszavazáson a kórházak privatizációjának támogatására szólítják fel szimpatizánsaikat. Álláspontjuk szerint az államnál nincs rosszabb gazda, a rossz kihasználtsággal működő, lepusztult kórházi rendszernek szüksége van tőkeinjekcióra.

Rámutattak: a háziorvosi és a patikarendszerbe bevont magántőke azt bizonyítja, hogy a kórházak esetében is magasabb színvonalon működik majd az egészségügyi ellátás.
A szabad demokraták kampányával egy időben az egyházi egészségügyi intézmények vezetői és számos civil szervezet nyilatkozatban figyelmeztetett a kórházak magánosításával járó veszélyekre.

Pörzse Gábor, a Keresztény Közéleti Akadémia Alapítvány egészségügyi munka- csoportjának elnöke lapunknak úgy nyilatkozott: a kórházak privatizációja nem oldja meg a helyzetet. Hangsúlyozta: inkább a jelenlegi rendszer reformját kellene átgondolni, de semmiképpen sem szabad a magántőkét rászabadítani a leromlott egészségügyi rendszerre. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója első számú aggályukat úgy fogalmazta meg, a pénzügyi haszonra törekvő intézményekből ki fognak szorulni azok, akiknek ellátása anyagi haszonnal nem jár. – Ez nem jó a betegek számára – tette hozzá.

Közben Siklóson tegnap bejelentették, eladják a városi kórházat, mivel az intézmény működését az önkormányzat nem tudja tovább finanszírozni. A kórházak magánosításáról december 5-én tartanak népszavazást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában