Ország-világ

2004.11.09. 07:05

Küzdelem a makacs vírussal

Évszázadok óta harcolnak a tudósok az influenza ellen, de a ravasz vírus szezonról szezonra változik. Orvosok szerint a betegség megelőzésére az egészséges életmód a legjobb ellenszer.

Németh Zsuzsa

[caption id="" align="alignleft" width="130"] Tíz felnőtt közül átlagosan egy, tíz gyerekből három lesz influenzás
[/caption]Az influenza cseppfertőzés- sel terjedő, fertőző betegség, amelyről az első feljegyzések az időszámításunk előtti 412-ből származnak. Kórokozóját 1933-ban határozták meg. A további kutatások kiderítették, hogy a vírusnak két formája van, az A és a B típus, amelyek belső fehérjéikben különböznek egymástól. Nagyobb járványok három-négyévente ütik fel a fejüket, november és március között. Hirtelen törnek ki, egyszerre nagyon sok embert megbetegítve.
Dr. Vernes Réka háziorvos szerint a betegség lappangási ideje egy-három nap. Ezalatt a fertőzött ember még tünetmentes, de a kórt már terjeszti. Tíz felnőttből átlagosan egy, tíz gyermek közül pedig három lesz influenzás. Nemrég Nagy-Britanniában már találtak influenzás gyereket, a szigetországban ugyanis általában mindig korábban tör ki a járvány, mint Magyarországon.
A kór hirtelen rosszulléttel kezdődik, a beteg levertnek, elesettnek, gyengének érzi magát. Magas (40-41Celsius-fokos), tartós láza van, erős torok- és végtagfájdalmakat, fejfájást érez, esetleg köhög. A fertőzés gyakran okoz szövődményeket, középfül-, arcüreg- és tüdőgyulladást, de szívizom- és agyvelőgyulladással is járhat.
A legtöbb ember a tüneteket recept nélkül kapható gyógyszerekkel próbálja enyhíteni. Az orvosok gyakran írnak fel antibiotikumokat is a bakteriális felülfertőzések ellen, a súlyosabb szövődmények elkerülése érdekében. A jelenleg kapható vírusellenes gyógyszereket kedvezőtlen mellékhatásaik miatt ritkán javasolják. Kutatóknak nemrégiben sikerült előállítaniuk egy új hatóanyagot, amellyel a jövőben eredményesebb lehet az influenzavírus elleni küzdelem.
Az influenza a munkából való hiányzások egyik fő oka Magyarországon. A statisztikák szerint a összes betegség miatti betegállomány egytizedéért felelős, ami kétszer annyi, mint például a pszichiátriai betegségek miatti hiányzás.
Megelőzésként szakértőnk az immunrendszer általános erősítését javasolja, sportolással, kirándulással, sok gyümölcs-, zöldség- és folyadékfogyasztással. A legveszélyeztetettebbeket a védőoltás óvhatja. Az oltás mellékhatásai elenyészőek az influenza és főként a szövődményei által okozott betegségekhez képest. Az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése alapján készített idei oltóanyagkoktélba az influenza A vírus két törzsének új variánsai és B vírustörzsek kerültek.

Hat hónaposnál idősebb gyerekek is beoltathatók

November 10-én kezdődik az idei oltási szezon. Térítésmentes oltást a 60 év felettiek, a krónikus betegek és a veszélyeztetett egészségügyi és szociális dolgozók kaphatnak, másoknak receptre írja fel a doktor, 50 százalékos tb-támogatással. A védettség 30-90 százalékban garantált, kialakulása az oltás után két héttel várható. Térítésmentes vakcina a FluvalAB (Omninvest). A többi receptre kapható, a Begrivac 671 Ft, a Fluarix 744 Ft, a Vaxigrip 715 Ft, az Influvac 675 Ft. Ezen oltóanyagok közül a 6 hónapnál idősebb gyermekek első oltására kétszer fél adagot javasolnak, 1 hónapos eltéréssel. A második oltást célszerű december előtt beadatni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában