Ország-világ

2004.11.19. 05:39

Pusztító féltékenység

A féltékenység velünk született ösztön, amit neveltetésünk segít elviselhetővé tenni. Súlyos esetben az élet minden percét átszövi.

Mohácsi Edit

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Minden ember lelkében ott rejlik a féltékenység csírája. Egyesek képesek megfelelően kezelni ezt az érzést, másokon viszont elhatalmasodik.
[/caption]A féltékenység birtoklási ösztönből eredő érzés, velünk született hajlam. Akkor bukkan a felszínre, ha valaki veszélyeztetve érzi a hozzá tartozó tárgyat vagy embert. Nagyon kellemetlen érzés, ha elveszítünk valamit, amia miénk volt. Már a kisgyerek sem engedi elvenni a játékát, ösztönösen védelmezi. Később meg is tanítjuk rá, hogy vigyázzon a saját dolgaira.
– A féltékenység csírája mindenkiben megvan, de egyesek képesek kezelni ezt az érzést, másokon úrrá lesz – mondja
dr. Tóth Mária pszichiáter. – A jelenség természetes, csak akkor kóros, ha túlzásba viszik vagy ha minden alap nélkül tör ki.
Hogy mi számít túlzásnak? Például az, ha valaki minden pillanatban ellenőrizni szeretné partnerét, amikor nem látja, mert attól fél, ha nem teszi, a másik elhagyja őt, de legalábbis megcsalja. Ha viszont vannak jelei a hűtlenségnek, akkor már joggal gyanakszik. Ha naponta tízszer felhívja a párját, az biztosan összetűzésekhez vezet.
Az sem jó, ha elfojtja az érzéseit, és nem tárcsázza partnere számát, bár szeretné. Legjobb, ha önvizsgálatot tart. Ez az érzés ugyanis általában azoknál jelentkezik, akik híján vannak az önbizalomnak. Nem olyan ember vagyok, aki mellett ki lehet tartani, gondolja az illető. Jól teszi, ha időben pszichológushoz fordul.
Gyakran még nincsenek jelei a féltékenységnek, valami mégis ott motoszkál a lelkünk mélyén. Elképzelhető, hogy a tudatalattink már felfogott bizonyos jeleket, valami megváltozott, de a dolog még nem tudatosult bennünk.
Az is előfordulhat, hogy a gyanakvásnak van alapja. Néha jobb, ha soha sem derül ki, jogos volt-e a féltékenységünk. Ha csak futó kalandról volt szó, hamarosan minden visszazökken a régi kerékvágásba. Egy őszinte beszélgetés talán magyarázatot adhat a történtekre: lehet, hogy csak azért titkolózott a párunk, mert nekünk készített meglepetést.
Van, aki szótlanul tűri a félrelépést, hátha mégis rendbe jön a kapcsolat, más azonban mindent azonnal tudni akar. Ha ok nélkül féltékenykedünk, az kóros, ha okkal, az jogos.
Ha a párja korábban mindig pontosan érkezett haza, de egyszer csak késni kezd, idegen parfümtől illatozik, rúzsfoltos az inge és egyre gyakrabban utazik el munkája miatt egész hétvégére, akkor kezdhet gyanakodni.
Persze annak sem könnyű, akire ok nélkül féltékenykednek. Ha nem bírja tovább párja örökös jeleneteit, keressenek fel egy párterapeutát.

Tíz tipp, hogy ne törjön ki a féltékenység

1. Fontos a partnerek közötti nyíltság, őszinteség és bizalom 2. Ne adjunk okot partnerünknek a féltékenykedésre 3. Ne játszmázzunk 4. Mindent beszéljünk meg társunkkal, ne titkolózzunk 5. Ne járjunk titokban külön utakon 6. Beszéljük meg előre, ha valamin változtatni akarunk 7. Ne adjuk okot pletykákra 8. Éreztessük párunkkal, hogy szeretjük őt 9. Ne vegyük fel társunk telefonját 10. Soha ne olvassuk el telefonos üzeneteit vagy leveleit

Jeleneteket előidéző gyanús helyzet

- Ha az anyósunk, a szomszédaink, a barátaink mással látnak minket. - Ha egy ismeretlen visz haza bennünket kocsival. - Ha magyarázat nélkül kimaradunk otthonról, vagy a megbeszéltnél később érkezünk haza. - Ha párunk nem kap magyarázatot, merre jártunk és miért késtünk. - Ha gyakran kapunk sms-t.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában