Ország-világ

2004.11.30. 07:00

Sokasodnak a botrányok a Városházán

Sokat zuhant az utóbbi években Demszky Gábor népszerűsége. Ennek ellenére a pártok közül csak a Fidesz kezdett háttértárgyalásokba arról, hogy ki legyen a főpolgármester kihívója 2006-ban. Eközben változott a főpolgármester-helyettesek besorolásának sorszáma. Atkári János elsőből ötödik lett. Állítólag másfél milliárd forint van a döntés hátterében.

Patay G.–Vajta Z.–Zsidai P.

 [caption id="" align="alignleft" width="192"] Pokorni Zoltánnak (balra) és Molnár Gyulának van esélye Demszky Gábor trónfosztására
[/caption]A Szonda Ipsos legutóbbi, a politikusok népszerűségét vizsgáló közvélemény-kutatása szerint folyamatosan csökken Demszky Gábor helyezése. A főpolgármester most 40 százalékpontot kapott, ez messze elmarad az 1995-ös 67 ponttól. Demszky jelenlegi eredményével az ország második legnépszerűtlenebb politikusa lett. A Reggel utánanézett, kik lehetnek a szabad demokrata politikus kihívói a 2006-os önkormányzati választásokon.

A szocialisták közül Molnár Gyula fővárosi elnök tűnik a legesélyesebbnek. A Fideszen belül több esélyes jelölt neve is szóba került. Pokorni Zoltán jelölése a legvalószínűbb, noha a Reggel kérdésére elmondta: nincsenek főpolgármesteri ambíciói. Pokorni elutasít, de 2006. még messze van. Az MDF-ben még nem került szóba, kit támogatnának a 2006-os választáson. Lévai Zoltán képviselő elmondta: valószínűnek látszik, hogy 2006-ban a kisgazdapárt, a Vállalkozók Pártja, illetve az MDNP lesznek a szövetségeseik. Demszky népszerűségvesztése lehet az oka annak is, hogy lefokozta Atkári Jánost.

Budapest pénzügyminisztere eddig Demszky jobbkezének számított, de hétfőtől csak az ötödik számú helyettes.
Úgy tudjuk, az SZDSZ-frakciónak is elege van abból, hogy a fejlesztések megbuknak Atkári pénzügypolitikáján. Állandó vita volt korábban arról, hogy az MSZP a városüzemeltetést, az SZDSZ a pénzügyi stabilitást tartotta fontosabbnak.

Demszky felismerhette, hogyha minden marad a régiben, nem fog választást nyerni 2006-ban. Az MSZP nyomására csökkenhet a részvényekben és a bankban tartott pénzek összege. Információink szerint az 58 éves Atkári János visszavonulót fújt. A mindeddig konokságáról hírhedt helyettes a hét végén mindenre igent mondott, amit az SZDSZ elvárásként megfogalmazott. 

Az utolsó csepp a szennyvíz lett Atkári poharában

Atkári János hatáskörvesztésének voltak előzményei, ám az első számú főpolgármester-helyettes kitartóan hallgatott. Nem tiltakozott, amikor Demszky Tiba Zsolt főjegyzőt bízta meg, vegye át tőle a kerületekkel való egyeztetést. Két színháztámogatási ügyben az utolsó pillanatban megtalálta a közös nevezőt Schiffer János főpolgármester-helyettessel. A hét végén saját frakciója szavazta le fővárosi költségvetés-tervezetét. A csepeli szennyvíztisztító ügye lehetett az utolsó csepp a pohárban. Szerkesztőségünk képviselőktől megtudta: Demszky a tanácsadói szerződés miatt vonta meg Atkári helyettesítési jogkörét. Az eredeti tervek szerint a szennyvíztisztítót 2001-ben kellett volna átadni. A beruházás megvalósításának tervezett ütemét és a költségvetését sem sikerült tartani. Három év alatt több tízmillióval emelkedett.
Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi szocialisták frakcióvezetője még korainak tartja arról beszélni, kit fognak jelölni a főpolgármesteri tisztségre. – Ami biztos, hogy mindenképpen saját jelöltet fogunk állítani 2006-ban – jelentette ki lapunknak. Arra a kérdésünkre nem kívánt válaszolni, hogy Molnár Gyula XI. kerületi polgármester vagy más lesz-e a jelölt. Határozott nemmel felelt felvetésünkre, miszerint a főpolgármester-jelöltség miatt versengés alakult volna ki a pártban. Kupper András, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője elmondta, hogy egyelőre nincs hivatalos jelöltje a pártnak. A budapesti szervezet elnöksége viszont megkezdte a háttértárgyalásokat a lehetséges jelöltek személyéről. Kupper nem tartja elképzelhetetlennek, hogy végleges jelöltjük ismét civil lesz, hasonlóan a 2002-es választásokhoz. Akkor a párttól független sportdiplomatára, Schmitt Pálra esett a Fidesz választása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában