Ország-világ

2004.11.30. 07:29

Ukrajna: türelemjáték

A hivatalos választási győztes kiegyezést javasolt, de közben kimenekítette családját a változatlanul háborgó fővárosból.

Csák Elemér

Az ukrán legfelsőbb bíróság hétfőn bejelentette: elhalasztja a döntést a vitatott választási eredményről. A testület Viktor Janu-kovics miniszterelnöknek és hivatalának ma reggel 10 óráig adott lehetőséget, hogy a központi választási bizottság iratait átvizsgálja.

A legfelsőbb bíróság az ellenzéki Viktor Juscsenko fellebbezését vizsgálja, miszerint a győztes miniszterelnök csalással nyerte a voksolást. Közben Viktor Janukovics bejelentette: hajlandó új választásokat tartani az ellenzék által kifogásolt két keleti körzetben, Donyeckben és Lu-ganszkban. A védelmi miniszter  közleményben tudatta: a hadsereg megvédi Ukrajna területi egységét. Kelet-Ukrajna helyi vezetése ugyanis önigazgatást szeretne, és szövetségi állammá alakítaná át Ukrajnát.

A válság megoldására Janu-kovics és a leköszönő elnök a teljes választás megismétlését javasolta. Juscsenko és hívei viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy az ellenzék győzött.

Jogi helyzet

Szikinger István nemzetközi jogász szerint nem valószínű, hogy a keleti területek kiválhatnak Ukrajnából. A nemzetközi jog megadja a meghatározott területen élő népek és nemzetek önrendelkezési jogát, de kimondja a háború tilalmát és a fennálló helyzet védelmét is.

Ukrajna a polgárháború szélére sodródik?

– A tekintélyes német Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap szerint szerint Viktor Juscsenko ukrán ellenzéki vezető igazi ereje az őt támogató tüntetésekben van. A tüntetéseket azonban nem lehet örökre elhúzni, így határidőket igyekszik kicsikarni a másik oldaltól. – A szlovákiai Pravda szerint nem lenne sok értelme, ha Ukrajna egy választás miatt szétesne. A kiutat a lap a választások megismétlésében látja. – A csehországi Pravo úgy véli, hogy a jelenlegi helyzet Ukrajna esetleges széthullásával és polgárháborúval fenyeget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában