Ország-világ

2004.12.14. 07:48

Egyed Krisztina tizenhatodszor lett az év legjobb gyorskorcsolyázója

BAMA

Minden esztendő végén a sportági szövetségek is megnevezik, saját berkeikben, kit tartanak az év legjobbjának. Idén 48 sportszövetség juttatta el választottjai nevét a távirati iroda szerkesztőségébe. Érdekesség, hogy a tavalyi legjobbak közül 45-en megvédték első helyüket, azaz ennyien állandósították tavalyi kiváló formájukat.

A szazások történetében eddig legtöbbször, 23-szor, Portisch Lajos sakkozó végzett az élen. Az idei választottak közül a gyorskorcsolyázó Egyed Krisztina 16, a tájfutó Oláh Katalin pedig 14 alkalommal lett sportága legjobbja. A legtöbb győztest, szám szerint hat-hat sportolót két fővárosi klub, a Bp. Honvéd és a Vasas delegál.

Csillagok a magyar sport egén

A magyar sportújságírók 47. alkalommal választják meg szerdán az év legkiemelkedőbb sportolóit és sportvezetőit. Az már most biztos, hogy a nőknél az első három helyen Igaly Diána, Nagy Tímea és Janics Natasa olimpiai bajnokok osztozhatnak. A férfiaknál a három dobogós Majoros István birkózó, olimpiai bajnok, Gyurta Dániel olimpiai második úszó és Lékó Péter, aki szeptemberben csak hajszállal maradt le a sakkvilágbajnoki címről. A szövetségi kapitányoknál az Angyal Zoltán (kajak-kenu), Kemény Dénes (férfi vízilabda) és Skaliczki László (férfi kézilabda) hármasból kerül ki a végső győztes. Az edzőknél Fábiánné Rozsnyói Katalin (kajak-kenu), Kulcsár Győző (vívás) és Turi György (úszás) kaphatja a legnagyobb elismerést. A Sportcsillagok Gálaestje keretében december 15-én, szerdán a Budapesti Kongresszusi Központban adják át az elismeréseket 2004 kiemelkedő sportolóinak.

Néhány szövetség legjobbjai

Atlétika: Kővágó Zoltán (1.) Vaszi Tünde (6.) Birkózás: Majoros István, k.fogás (1.) Ritter Árpád, sz.fogás (4.) Soós Rita (1.) Cselgáncs: Bor Barna (1.) Mészáros Anett (1.) Kajak-kenu: Vereckei Ákos, kajak (6.) Janics Natasa (1.) Vajda Attila, kenu (1.) Kézilabda: Pérez Carlos (2.) Pálinger Katalin (2.) Kosárlabda: Kálmán László (3.) Iványi Dalma (3.) Labdarúgás: Gera Zoltán (2.) Milassin Erzsébet, női (1.) Balázs Zoltán, futsal (2.) Ökölvívás: Bedák Pál (1.) Kovács Mária (3.) Öttusa: Balogh Gábor (6.) Vörös Zsuzsanna (6.) Sakk: Lékó Péter (7.) Varga Szidónia (1.) Sportlövészet: Sidi Péter (3.) Igaly Diána (6.) Súlyemelés: Tancsics László (1.) Krutzler Eszter (1.) Tenisz: Bardóczky Kornél (1.) Mandula Petra (3.) Úszás: Gyurta Dániel (1.) Kovács Ágnes (6.) Vívás: Nemcsik Zsolt (2.) Nagy Tímea (2.) Vízilabda: Szécsi Zoltán (1.) Stieber Mercedes (5.) A név után zárójelben azt jelöltük, hányadik alkalommal lett a sportoló az év legjobbja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában