Ország-világ

2005.02.16. 07:27

A kutya tartása is tervezhető költség

Ha valaki manapság kutyatartásra vállalkozik, akkor az állat árán kívül átlagosan mintegy 15-20 ezer forint egyszeri kiadással számolhat a szükséges eszközök megvételekor.

Horváth K. József

Magyarországon nincs adat arról, mennyit költ a lakosság kedvenc háziállataira. Évente átlagosan húsz százalékkal nő a kisállat-kereskedések forgalma. Ugyanakkor Nagy István, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének elnöke az Ebtenyésztők Világszövetségével közösen nyilvántartott hazai fajtatiszta kölykök számának zuhanásszerű visszaeséséről számol be. Igaz, ebben a tenyésztési szabályok szigorítása is benne van, amely arra irányul, hogy csak ellenőrzött, egészséges kutyákat lehessen fialtatni.

A lanyhább piac jellemzőit látszik alátámasztani, hogy csökken a nagy tápszergyártó cégek rendezvénytámogatási kedve is. Arról még nem tudnak, hogy Magyarországon Swarovski gyémántokkal kirakott kutyamellényt keresnének a gazdák, mint Amerikában a gazdagok. De a kutyások Mekkájaként számon tartott londoni Cruff-kiállítást idén márciusban legalább 17-20 ezer kutyatulajdonost vonz, ahol viszont előfordulnak aranyból készült vagy gyémántokkal ékesített nyakörvek. Egy-két év múlva ez a luxus valószínűleg itthon is megjelenik, mondja a szakember.

Az igényesebb kutyatartás vidéken is megfigyelhető. Régen főleg ételmaradékkal etették az ebeket, s baj esetén állatorvost sem nagyon hívtak. Most már megjelenik az étrendben a kutyatáp is, és a szükséges oltásokat is beadatják a házőrző kedvenceknek. Kutyakozmetikushoz persze ritkábban jutnak el arrafelé. Tény viszont, hogy a városban is csak kevesek viszik el hat-nyolc hetente rendbe tetetni a hosszabb szőrű kutyusokat.

a szükséges eszközök megvételekor. Horváth K. József -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában