Ország-világ

2005.02.05. 00:00

Az aranytartalék része volt

A bélyegmúzeum közel tizennégymillió levélrevalót őriz. Néhány példa a ritkaságok közül: Brit Guyana, négycentes, Nagymánya, fordított Madonna.

Lázin Miklós András

– Ilyen gyűjteményünk csak nekünk van egyedül a világon – büszkélkedik Solymosi Jánosné, a Postai és Távközlési Múzeum Alapítvány budapesti bélyegmúzeumának igazgatója. Mintegy tizennégymillió színes levélrevalót őriznek itt, amelyekből félmillió folyamatosan megtekinthető.

[caption id="" align="alignleft" width="163"] Fordított Madonna: használt/használatlan 1,8/3,3 millió forint
[/caption][caption id="" align="alignleft" width="166"] Nagymánya: állapottól függően 1,1–1,8 millió forint
[/caption]A függőleges fiókok között Halász Alexandra muzeológus vezet körbe. Megtudjuk, hogy a sok kicsi sokra megy igazsága itt szó szerint értendő. Hiszen amikor 1947-ben bevezették a forintot, a múzeum anyagát is beszámították az új magyar fizetőeszköz aranytartalékába. - A gyűjtemény bővülése egy 1874-ben kötött nemzetközi egyezménynek köszönhető. Eszerint a Bernben székelő Nemzetközi Posta Unió évente eljuttatja részünkre az abban az esztendőben a világon megjelent bélyegeket. Természetesen mi is küldünk minden államnak egy sorozatot, így egyszerű cseréről van szó. Egyik különlegesség a pöttyös Jóska. Ferenc József császárt ábrázolja, ám az uralkodó a nyomdatechnikának köszönhetően szeplős lett. A Nagymánya 1938-ban a Felvidék visszacsatolásának emlékére készült. Az emlékbélyeg száz darabjáról egyszerűen lemaradt a Hazatérés szó, amely az összes többin ott van. Ettől ilyen egyedülálló ez a nyomat.

Villanások a kiállításról

Számos világritkaság található a Hársfa utcai épületben. Így a fordított Madonna vagy a híres 800/600-as téves nyomat. Budapesten van a Brit Guyana, négycentes egyetlen, borítékon futott példánya is. Emellett a hamisító, Fournier néhány könnyedén zavarba ejtő rézmetszete is fellelhető a fiókokban.

Érdemes kutakodni

A fordított Madonnából mindössze száz darab készült. Több mint húsz még hiányzik. Így némi szerencsével akár a dédszülők levelesládájában is rábukkanhatunk egy darabra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában