Ország-világ

2005.02.24. 08:09

Azok a hajdani csillagok…

Nagy sikerű, máig emlegetett színművészek tűntek el a nagypályáról. Visszavonultak? Munkát váltottak? Vagy szélárnyékban, csinnadratta nélkül dolgoznak tovább?

V. A.–Sz. Á.–P. G.

Csillagok mennek, csillagok jönnek.
Pár évtizede, a magyar film és tévéjáték virágkorában, jó néhány színész és színésznő mosolygott ránk a címlapokról. Róluk ma alig hallani. Azon az estén, amikor színházban léptek fel, megizzadtak a portások. Már az előadás előtt rajongók tömege feszegette a művészbejárók ajtaját. Aztán, ha megjelent a kedvenc, ripsz-ropsz fogyott a tinta a golyóstollakból. Annyi autogramot írtak. Hol van ez már...
Múltidéző szemelgetéskor azon nyomban sztártermelő alkotások és hőseik bukkanak fel. Például a Várkonyi Zoltán rendezte, történelmi tárgyú sikerfilmek: Jókai-sorozat, Gárdonyi- és Mikszáth-filmátköltés és egyebek. Aztán a csúcsnézettségű tévéjátékok, mint a Jó estét nyár, jó estét, szerelem, az Egy óra múlva itt vagyok. Vagy a sorozattá terebélyesedett Linda. Több napig tartó, piros betűs ünnepeken tévécsatornák szokták a régi slágerfilmeket sugározni. Lehet gyönyörködni a megkopott filmkockán is üde művészekben. És lehet könnyes szemmel egy nagyot nyelni: hol van ez már…
Tényleg: hol?

Vele sikított az ország

Görbe Nóra (48) Linda, a nagyokat rúgó, zöld öves, bunyós rendőrnő újfent látható a tévében. A régi. Az új Nóra színt váltott. Annyira, hogy rá sem ismerni. Mintha köd nyelte volna el, eltűnt a fiús vadócság. Lett belőle bájos, nőies jelenség. „Már a Linda-korszakban próbáltunk váltani. De igazán attól kezdve újítottam, hogy a magam útját járom. Hogyan hódítsunk? címmel zenés, pikáns, szórakoztató estet állítottunk össze Tahi Tóth Lászlóval. A tavalyi budapesti bemutató után nyakunkba vettük az országot. Tavasszal pedig újrakezdem a gyerekkoncerteket.”

Vica az Egri csillagokból

Venczel Vera (59) Ha Amerikában élne, sztár lenne, hiszen annyi nagyszerű filmben nyújtott feledhetetlen alakítást. Elsőéves főiskolás volt, amikor a Karambol című filmben szerepet kapott 1964-ben. Két év múlva Várkonyi Zoltán rendezésében a Kárpáthy Zoltán című film egyik főszereplője, amely országosan ismertté tette. Az Egri csillagok, az Isten hozta, őrnagy úr! és még sok-sok filmszerep dicséri. Legutóbb az idei filmszemlén láthattunk egy tizenöt perces rövidfilmben, a Sértettben.

A filmek hősszerelmese

Kovács István (61) „Szerencsés vagyok, hiszen a magyar filmgyártás fénykorában töltöttem el pályám nagyobb részét. Sohasem számoltam meg, hány játék- és tévéfilmben játszottam. Az Egri csillagok, a Egy magyar nábob, Kárpáthy Zoltán, Fiúk a térről, Akli Mikós, Pogány Madonna, Halló, Öcsi! – ezek jutnak hirtelen eszembe. Azt biztosan tudom, hogy huszonhétezer levelet kaptam. Ebből több mint tízezerre válaszoltam, vagyis dedikált fotót küldtem. A randevút kérőknek nem írtam, nem szerettem a nyíltan felajánlkozó lányokat.”

Láng Vince visszajár

Harsányi Gábor (59) „Azzal a több mint ötven tévéfilmmel, amit forgattam, úgy érzem, sikerült beírni magam az emberek lelkébe. Én voltam az Egy óra múlva itt vagyok Láng Vincéje és Kakuk Marci. A legtöbb filmemet ma is rendszeresen ismétlik a televízióban, így az azóta felnőtt nemzedék is megismerhet. Ma már nem bírnám azt a hajszát, amit régebben. Reggeltől estig dolgoztam, de nem éreztem fáradtságot. Vallom, addig kell sztárnak lenni, amíg az ember fiatal. Ma sokkal inkább azon vagyok, hogy átadjam a fiataloknak a tudásom.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában