Ország-világ

2005.02.25. 07:21

Beáztam a fölöttem lakótól

KÁR Olvasónk lakása beázott a fölötte lakó miatt. Mint mondja, a károkozó tulajdonos külföldi. Kérdése: hogyan védi ilyenkor a jog a magyar állampolgárt?

BAMA

Teljesen mindegy, hogy külföldi vagy magyar állampolgár miatt ázik be a lakásunk. Erre dr. Kéri Tamás ügyvéd hívta fel a figyelmet. Ilyen esetben a felül lakó lakásbiztosítása alapján a biztosító általában megtéríti a kárt. A tulajdonosnak a továbbiakban kötelessége gondoskodni róla, hogy a beázás oka megszűnjön. Ha az illetőnek nincs biztosítása, a költségeket neki magának kell fedeznie.

Előfordulhat, hogy a lakásban nem a tulajdonos, hanem a bérlője lakik. Felmerül a kérdés, ki felelős a bajért ilyenkor. Amennyiben a beázást a bérlő okozta, például nyitva hagyott vízcsappal vagy elromlott mosógéppel, a költségeket a tulajdonos őrá háríthatja. A bérleti szerződésekben ez a kitétel többnyire szerepel is. Ha viszont mondjuk csőtörés volt, a tulajdonos a felelős.

Amennyiben senki nem téríti meg kárunkat, bírósághoz fordulhatunk. Kérhetjük, hogy ítélettel szólítsák fel a felelőst, szüntesse meg a beázás okát, illetve tegyen eleget fizetési kötelezettségének. A bírósági ítélet végrehajtható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában