Ország-világ

2005.02.26. 06:23

Búgd a fülembe, hogy szeretsz!

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Szerelmes becézésünk nagyobb örömet ad, mint a legdrágább ajándék
[/caption]Kutatások bizonyítják, hogy a hangerő, a hangszín, a hang iránya és a hangforrás távolsága is különbözően hat az emberekre. Legtöbbször nem a szavak tartalma, hanem a hangsúly miatt veszekszünk vagy lágyulunk el.
Kijelentéseink mögött több tartalom lehet, mint amennyit közölni szeretnénk. A tudattalanul hozzáadott érzelmi többlet, a helytelen hangsúlyozás félreérthetővé vagy érthetetlenné teheti mondanivalónkat.
A hang ereje a feszültség levezetését segíti, a hallgatóra gyakorolt hatást erősíti. Az ordítozás, a jéghidegen koppanó szavak sebet ejthetnek, rémületet ébreszthetnek. Pedig nem biztos, hogy felénk irányul az indulat, inkább a beszélő lelkiállapotát tükrözi.
Hangunkkal szeretgetni is tudunk. A kisgyermekét becéző anya megnyugtatja a babát. Ilyenkor önkéntelenül magasabb hangon szólal meg, és egyszerűbbek a mondatai is. Rendetlen nagyobbik csemetéjét szidva azonban szavai ostorként pattognak.

Szép hanghoz vonzó belső tulajdonságokat társítunk

Kormos Zsuzsanna pszichológus: – Bizonyos munkakörökben fontos a megfelelő hangszín. Egyes rádiók pontos elképzelésekkel keresik műsorvezetőiket. A „mindegy, hogy nézel ki, de a hangodba szeressen bele a célközönség” a legfontosabb szempont a válogatáskor. A reklámok pszichológiája is így működik. Az arc, a hang, a hangerősség és a látvány együtt adja el a mosóport vagy az üdítőitalt. Párválasztáskor meghatározó lehet jövendőbelink első mondata. Beleszerethetünk valakibe úgy, hogy sosem láttuk. Egy kellemes hanghoz általában szép külsőt és vonzó belső tulajdonságokat társítunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában