Ország-világ

2005.02.08. 00:00

Csak egy maradhat a végén

Címkék#Vélemény

Élesedik a versenyfutás az Európa Kulturális Fővárosa 2010 cím elnyerésére pályázó városok között. Ismert, öt év múlva egy éven keresztül viselheti a rangos címet egy német és egy magyar város.

Kiss Gergely

A nyertest több fordulóban választják ki. Első menetben egy héttagú bizottság szűri meg a jelentkezőket. A testület március elejéig végzi el értékelő munkáját.

– A második fordulóba csak olyan városok kerülhetnek, melyek pályázata a szigorú európai mércéknek is megfelel – mondta a Reggelnek Mesterházy Balázs miniszteri biztos. Az egyik ilyen fontos szempont az utóhasznosítás kérdése. A kiválasztásban nemzetközi szakértők is segítik majd a zsűri munkáját, mely várhatóan még a nyáron eljuttatja javaslatát a kormánynak. A kabinet szeptemberben mondja ki a végső szót. A megnevezett város pályázatát ezt követően elküldik Brüsszelbe. Az ottani bizottság még visszaküldheti a nyertes tervezetet, mint legutóbb Görögország esetében.

A versenyben lévő települések mindeközben sorra szervezik figyelemfelkeltő programjaikat. Budapest ismert művészek arcával kampányol. Ők ingyen vállalták a részvételt. Az óriásplakátokra három-négymillió forintot költenek. Az összeget a főváros fizeti. Pécs városának közgyűlése például nyolcvanmillió forintot különített el a kiadásokra.
– A rendezvények célja, hogy az emberek átérezzék, az ügy róluk szól – mondta lapunknak Tarrósy István, a pécsi Európa Centrum Kht. vezetője. Azt mindenki tudja, hogy a bizottság nem a színes kampányfogások alapján hozza meg döntését.

Itthon heten döntenek először a legjobbakról, az első rostán többen is átmehetnek

A héttagú bizottság tagjai: Bán Ferenc – Kossuth-, Ybl-, Prima Primissima-díjas építész, Garamhegyi Ábel – a gazdasági minisztérium befektetési és kereskedelemfejlesztési helyettes államtitkára, Mesterházy Balázs – a kulturális tárca miniszteri biztosa, Mizsei Zsuzsanna – közgazdász, Schneider Márta – a kulturális minisztérium művészeti ügyekért és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Somogyi Zoltán – a Magyar Turisztikai Hivatal elnöke, Tamás Pál – szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének igazgatója.

Budapest pályázata

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában