Ország-világ

2005.02.04. 09:04

Csillogó mosolyt varázsolhat magának

Egyre terjedő divathóbort a fogékszer. A nevetéskor, mosolygáskor megcsillanó dísz egyedivé teszi merész viselőjét.

Kocsis T.

Az apró követ vagy a kis fémlapot általában különleges ragasztóval helyezi fel az orvos valamelyik szemfogra. Az eljárás teljesen veszélytelen és fájdalommentes, nem sérti meg a fogzománcot, nem kell hozzá megfúrni az egészséges fogat. Ha valaki idővel úgy dönt, hogy szeretne megszabadulni a megunt ékszertől, a szakember gyorsan és egyszerűen eltávolíthatja. Bár egyes kozmetikusok vállalják fogékszer felrakását is, a feladatot érdemes inkább fogorvosra bízni.
Ma már nagy a választék a különféle díszekből, és ennek megfelelően az áruk is eléggé eltérő. A kis flitterre vagy gyémántra emlékeztető kövek vagy csillogó lapocskák felragasztása átlagosan 15 ezer forintba kerül. Jóval drágább az eljárás, ha valódi drágakövet, esetleg gyémántot szeretnénk a szánkban hordani. Ennek további hátránya, hogy az ilyen kő csak foglalattal vagy a fogba fúrt kis üreg segítségével rögzíthető biztonságosan. Foglalatos fogékszer esetében viszont nagyon kicsi a leválás veszélye, vagyis nem veszíthetjük vagy nyelhetjük le egykönnyen.

Egy-két évig tartós a ragasztott ékesség

Dr. Balogh Ágnes fogszakorvos: Négy-öt éve jelentek meg Magyarországon a fogékszerek. Többségüket ragasztással tesszük fel. Kíméletesen, a fogzománc megsértése nélkül rögzítjük a kért apró díszt. Az ékszerek élettartama akár egy-két év is lehet, attól függően, hogy viselője mennyire vigyáz rá. A fúrást igénylő nemes kövek egyre inkább kiszorulnak a piacról, ma már nem túl nagy irántuk az érdeklődés. Jellemzően egészséges fogra szoktak ékszert kérni, bár már olyanról is hallottam, hogy egy rossz fogra húzott koronába építették be a díszt. Ilyen esetben az élettartama még hosszabb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában