Ország-világ

2005.02.19. 09:16

Csúcsformában szülés után

Mindenki irigykedik azokra a kismamákra, akik néhány hónappal a szülés után visszanyerik alakjukat. A nők szervezetét eltérő mértékben viseli meg a baba kihordása és világra hozása. Cseppet sem könnyű időt találni a tornára a felbolydult hétköznapokban.

Kocsis Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="75"] Egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással megőrizheti karcsúságát
[/caption]Mozgásra nagy szükség van. Megfelelő gyakorlatok segítségével könnyebben visszanyerik eredeti formájukat a test izmai, és
a kismama energiával töltődik fel. A szülés utáni első hat hétben kíméletesen terheljük a szervezetet. Ilyenkor elsősorban a rendszeres séta ajánlott.

Mielőtt keményebb edzésbe fogna az anyuka, kérje ki orvosa véleményét. Ő a szülés nehézségét és a kismama állapotát figyelembe véve fog tanácsot adni. Császármetszés után nem árt az óvatosság, csak a seb teljes gyógyulása után lehet szó sportolásról.

Még a legkiegyensúlyozottabb baba is folyamatosan igényli édesanyja jelenlétét. Emiatt a konditerem látogatásáról egy időre le kell mondani. De ha ügyesen használja ki a szabad perceket, napjai részévé teheti a tornázást.

Gyaloglásra a babakocsit tolva is van módja, intimtornát bárhol, bármikor végezhet. Használja ki a lépcsősorokat, megmászásuk átmozgatja a láb és a fenék izmait. Hetente két-három alkalommal szánjon fél órát a hát- és mellizmok erősítésére. Ha teheti, szerezzen be szobakerékpárt. Jó hasznát veheti a különféle fitnesz-videóknak, segítségükkel akár kora reggeli, akár késő esti szabad perceit tevékenyen töltheti.

Sokan érzik, hogy jólesne a mozgás, de  kialvatlanságra hivatkozva pont ezt száműzik az életükből. Ilyenkor segíthetnek a baba-mama tornát vagy jógát tartó klubok, ahol más nők példájából meríthet erőt a kismama.

Bár a terhesség alatt felszedett kilók kétharmada magától lemegy a szülés utáni első hónapban, a maradék súlytöbblet sok keserűséget okozhat. A szoptatás alatt mégis kerülni kell a diétát. Megfelelő tápanyagbevitel nélkül ugyanis elapad a létfontosságú anyatej. Bőséges, egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással gondoskodhat arról, hogy karcsú és kiegyensúlyozott legyen.

Három liter folyadék

Kempelen Zita személyi edző: Aki elég edzett, az rövidebb idő alatt lendül újra formába. Aki viszont korábban nem mozgott, annak nagyon óvatosan kell hozzáfognia. Edzőteremben, alacsony pulzusszám mellett, kis súlyokkal dolgozzon. Gyaloglásnál, kerékpározásnál is ügyeljen rá, hogy pulzusa ne haladja meg a percenkénti 140-es értéket. Ha alakformáló órára megy, szóljon az edzőnek, hogy nemrég szült. Lehet, hogy egyes gyakorlatokat ki kell hagynia. Szoptatás alatt megnő a szervezet folyadékigénye. A sportolás miatt ez tovább fokozódik, naponta legalább három liter folyadékra lesz szüksége.

Mellbevágó gondok

A szoptatás a legtöbb nő mellét megviseli. Gyakori a terhességi csíkok (striák) kialakulása, a tej elapadása után pedig a mellek megereszkedése. Megelőzheti vagy enyhítheti a kellemetlen elváltozásokat. Fürdés után hideg vízsugárral öblítse le keblét, az fokozza rugalmasságát és vérellátását. Mindig viseljen megfelelő méretű, nem túl szoros, kényelmes melltartót. Tornáztassa rendszeresen a váll-, a hát- és a mellizmokat. Válasszon olyan sportágat, ami ezeket erősíti, ilyen például az úszás és az evezés. Használjon jó minőségű, kimondottan a melltájékra kifejlesztett ápolókrémet és bőrradírt.

a szülés után visszanyerik alakjukat. A nők szervezetét eltérő mértékben viseli meg a baba kihordása és világra hozása. Cseppet sem könnyű időt találni a tornára a felbolydult hétköznapokban. Kocsis Tímea -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában