Ország-világ

2005.02.24. 07:41

Digitális képrögzítés otthon

Amióta a DVD-lejátszók luxuscikkből hétköznapi tárgyakká váltak, azóta van igény felvételre is alkalmas asztali DVD-kre. A rohamos árcsökkenés miatt egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy beruházzanak egy ilyen készülékbe.

Fülöp Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="109"] Kényelmes, egyszerű és könnyen megtanulható a DVD-s rögzítés
[/caption]Ahogy a CD kiszorította a bakelitlemezeket, úgy fogja a DVD is megszüntetni a VHS-kazetták uralmát. A folyamat megállíthatatlannak tűnik. A hangfelvételek esetében az írható CD tömegessé válása jelentette az igazi nagy fordulatot. Az előrejelzések az asztali DVD-felvevők elterjedéséhez kapcsolják a VHS-ek jövőbeli eltűnését.
Az írható DVD-vel nemcsak régi, porosodó videokazettáinkat másolhatjuk át, hanem rögzíthetünk bármilyen tévéműsort vagy akár saját régi felvételeinket. Így például a nyaralás alatt vagy otthon készített videókat biztosan látni fogják még a dédunokák is. Az egyre elterjedtebb digitális kamerákkal a felvételek minősége lényegesen jobb, mint az analóg felvételeké, szinte bűn a családi eseményeket folyamatosan kopó, minden egyes nézéssel élességet veszítő videokazettán őrizni.
Köztudott, hogy a DVD-rendszer sokkal jobb képminőséget garantál, mint az otthoni használatra elterjedt VHS-rendszer. Nagyobb például a felbontás, de az élvezet javításához persze jó minőségű tévé kell. Ennél is fontosabb talán, hogy a DVD-rögzítéssel végleg elfelejthetjük a VHS-kazettáknál megszokott hosszas tekergetést. Egy gombnyomásra ugyanis a megfelelő jelenethez ugrik a készülék, ha épp azt szeretnénk.
Igen hasznos lehet a legújabb DVD-felvevők pluszszolgáltatása: a felvétel egy belső merevlemezre is elkészíthető. Így akár százórányi anyagot is felvehetünk, majd nyugodt körülmények között kiválogathatjuk, hogy mit akarunk lemezen megőrizni.
A felmérések szerint tavaly már összesen 8,6 millió DVD-felvevő talált gazdára. A gyors elterjedésnek korábban gátat szabott a magas ár. Másfél éve körülbelül 300 ezer forintba kerültek a készülékek. A folyamatos árcsökkenésnek köszönhetően azonban ma már egy könnyen kezelhető készülék szinte mindenki számára elérhető. Ezzel párhuzamosan a cégek is egyre növelik gyártási kapacitásukat. Tavaly havonta és gyártónként átlagosan százezer készüléket dobtak piacra, idén ez a szám elérheti a 200-300 ezret is.

A VHS-kazetták ideje már lejárt

Végérvényesen leáldozott a hagyományos videokazetták napja. Hollandiában a legnagyobb videokölcsönző cég úgy döntött, ezután csupán DVD-kkel látja el a boltjait. A kölcsönzőkben fellelhető VHS-kazetták továbbra is elérhetők, de az új filmeket már csak DVD-n lehet elvinni. A videokereskedők szervezete szerint nincs messze a VHS-kazetták korának vége, és a kölcsönzőkből nemsokára teljesen eltűnnek a VHS-ek.

Készülékek

Pioneer DVR–220 Több nézőszög funkció - Írott formátumok: DVD-R; DVD-RW(VM); DVD-RW(VRM) - Felvételi idő: 1–6 óra - Videokimenet: kompozit; S-Video; RGB - Ár: 88800 Ft Panasonic DMR-E75V Egyidejű felvétel és lejátszás - Írott formátumok: DVD-RAM, DVD-R - Felvételi idő: 1–8 óra - Videokimenet: kompozit; S-Video; RGB, AV1/AV2 - Ár: 155000 Ft Yamada DVR–8000 20 programozható felvétel - Írott formátumok: DVD+R, DVD+RW - Felvételi idő: 1–6 óra - Videokimenet: kompozit, S-Video, scart - Ár: 60000 Ft Sony RDR-GX300/B/S Széles körű kompatibilitás - Írott formátumok: DVD+RW, DVD-RW; DVD+R, DVD-R - Felvételi idő: 1–6 óra - Videokimenet: kompozit, S-Video, scart - Ár: 93000 Ft

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában