Ország-világ

2005.02.12. 00:00

Döntés Európa jövőjéről

Február 20-án Spanyolországban tartják az első népszavazást az unió alkotmányáról.

Gyulay Zoltán

Néhány nappal az unió alkotmányáról tartandó spanyolországi népszavazást megelőzően vezető európai politikusok csúcstalálkozót terveztek Barcelonában. A katalán fővárosban azonban csak Jacques Chirac francia köztársasági elnököt köszönthette José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő. Ők ketten mondhatták el péntek este beszédüket a kongreszszusi központban. Előbb ugyanis az olasz miniszterelnök, Sil-vio Berlusconi, majd Gerhard Schröder német kancellár is ágynak dőlt. Influenzájuk miatt mindketten lemondták programjaikat.

Az esélyek rendkívül jók arra, hogy a spanyolok többsége igent mondjon a február 20-án esedékes népszavazáson, amely az Európai Unió alkotmányos szerződéséről szól majd.

Kell is ez a hangütés, mivel eddig három ország iktatta törvénybe az alkotmányt. Előbb Litvánia, majd Magyarország, utóbb pedig Szlovákia, de mindhárom helyen a parlament hozta meg a döntést. Tíz országban viszont a nép határozza meg az okmány sorsát, igaz, ebből ötben – köztük Spanyolország-ban – nem ügydöntő, hanem véleménynyilvánító lesz a szavazás.

Mindenesetre a parlamentek nem tehetik meg, hogy egy esetleges elutasítás esetén legalább csekély mértékben ne vegyék figyelembe a népakaratot. Éppen ezért szükséges a vezető politikusok agitációja, amely ezúttal foghíjas maradt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában