Ország-világ

2005.02.17. 08:28

Egy magyar béréből három kínait fizetnek

hámori zoltán

Ahol nagy a szükség ott közel a segítség – most megdőlni látszik ez az igaznak hitt közmondás. A foglalkoztatási szolgálat minapi jelentése szerint ugyanis tavaly több mint harminchétezer főt érintett a cégek tömeges létszámleépítése. Tragikusan magas a szám, különösen annak a ténynek a tükrében, hogy elsősorban olyan térségeket – Közép-Magyarország, Észak-Alföld – érintett a dolog, ahol amúgy is a legsúlyosabb a munkanélküliség.
Ezenközben felére csökkent a hazai nagyfoglalkoztatók száma. Ismerős helyzet: egyre-másra kivonulnak a nemzetközi nagyvállalatok, s valahol újrakezdik a termelést Keleten. A Kelet etekintetben Romániától Kínáig értendő. Szokták mondani, hogy három kínai keres annyit, mint egy magyar. (Másrészt persze egy magyar meg annyit keres, mint egy „negyed” nyugat-európai munkás.)
Új munkahelyek is létrejöttek, de általában nem ott, ahol a legnagyobb szükség lett volna rájuk. A képet tovább sötétíti, hogy egyre több fiatal hiába keres magának munkát. Ott áll egyetemi diplomával a zsebében és mereven nézi a Felvétel nincs táblát a különböző kapukon. Napjainkra megduplázódott az álláskeresők száma. Elszomorító helyzet – így indulni a pályakezdésnek, amikor azt mondták neki, ha elvégzed az egyetemet, tiéd a világ. Hát nem!
Mint tudjuk közmondás minden élethelyzetre van. A mostanihoz inkább egy másik illik: szegény embert az ág is húzza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában