Ország-világ

2005.02.03. 08:24

Egyhuzamban a Föld körül

Február 8-a után indul útnak az a sugárhajtású repülőgép, amelynek pilótája, Steve Fossett először egyvégtében és egyedül szeretné körberepülni a Földet.

Tornai Szabolcs

Több mint húsz próbarepülés után a Virgin Atlantic Légitársaság csodagépe, a GlobalFlyer készen áll a történelmi repülésére. Akárcsak a pilóta, a hatvanéves amerikai milliomos és sokszoros csúcsdöntő Steve Fossett. Emlékezetes, hogy 2002 nyarán Fossett első ízben körberepülte léggömbbel a Földet, méghozzá egyedül.

Fossett vitorláshajók, sugárhajtású gépek, siklórepülők és hőlégballonok mesterpilótája. Tavaly áprilisban hat nappal megdöntötte a Föld körbehajózási rekordját Cheyenne nevű katamaránjával. 2001 októberében többedmagával felállította az Atlanti-óceán átszelési rekordját.

Repülésben jóformán minden csúcsot felállítottak. Egyetlen igazán jelentős teljesítmény maradt: a Föld körülrepülése egyhuzamban, egyedül. A sugárhajtású gép egyszer sem szállhat le, így önsúlyánál négyszer több üzemanyagot szállít majd. Az egész gép jóformán nem más, mint repülő üzemanyagtartály. Könnyű anyagokból épült, és szárnyfesztávolsága harmincöt méter. A repülőgépet Burt Rutan, a legendás amerikai tervező álmodta meg. Az ő a nevéhez fűződik a díjnyertes magánűrhajó, a SpaceShipOne terve is. Fossett február 8-a után kel útra Kansas államból, keleti irányban. Nyolcvan óra alatt szeretné megkerülni a Földet. Végig ébren kell maradnia, csupán röpke szundítások lehetségesek.

Csaknek két évtizede, 1986-ban repülték körbe egyhuzamban először a Földet. A szintén Burt Rutan tervezte Voyagerrel két pilóta állította fel a kilencnapos világcsúcsot. Az egypilótás repülések jóval nagyobb teljesítménynek számítanak. Fossett-nek minden tudását és tapasztalatát be kell vetnie, hogy sikerüljön a kísérlete. Az út egyes szakaszait élőben közvetítik majd a külföldi tévécsatornák.

Steve Fossett

Tennessee állam, USA, 1944. április 22. Főbb világcsúcsai: Tengeren: - 2004. Február–április: a Föld megkerülése: (58 nap 9 óra 32 perc), - 2001. október: az Atlanti-óceán átszelése (4 nap 17 óra 28 perc), - 1995. augusztus:a Csendes-óceán átszelése (16 nap 17 óra 21 perc), Levegőben: - 2002. június–július: a Föld megkerülése léggömbbel (13 nap 8 óra 33 perc), - 1995. február: a Csendes-óceán átrepülése léggömbbel. - Ő repülte át először léggömbbel Ázsiát, Afrikát, Európát és Dél-Amerikát, - Ő tartja a világ körberepülési rekordját mindkét irányban közepes súlyú repülővel, valamint az USA átrepülési világrekordját nem szuperszonikus géppel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában