Ország-világ

2005.02.25. 07:20

Életveszélyes a Belgrád rakparti ház

Rados V.

Tiltakoznak a környéken élők a Belgrád rakpart 9.-ben folyó építkezés miatt. Háromszázan írták alá az V. kerületi önkormányzathoz eljuttatott beadványt. Kérik, vessenek gátat a világörökséghez tartozó épület elcsúfításának. Akadályozzák meg továbbá, hogy a tulajdonos kétes hírű éjszakai szórakozóhelyet alakítson ki benne. Ettől tartanak ugyanis a környékbeliek – mondta el Balog Klára, a szomszédos Havas utca 2. közös képviselője.

A történet 2003-ban kezdődött, amikor a Belgrád rakpart 9. jelentős részét Birta László megvásárolta (övé a közeli Capella bár is). Az előző tulajdonosnak a tető és a homlokzat korhű felújítására volt engedélye. Birta azonban lebontatta a tetőt, az épület padlásfödémét és a talajszint alá ásott, amivel fenyegette a szomszédos házak épségét. A gödröt az önkormányzat töltette fel hárommillió forintért – mondta el Puskás András képviselő.

Az építkező nemrégiben két új szintet húzott fel, amiről tervdokumentáció sem készült. Ez azért aggasztó, mert a ház korábban a beavatkozások miatt már megerősítésre szorult.

Tehetetlen a hatóság

A törvénytelenség ellen fellépett az V. kerületi építési hatóság. Az építkező panaszt nyújtott be elfogultság miatt. Az ügy átkerült a VII. kerülethez. Az ottani hatóság kötelezte a tulajdonost a munka leállítására. Mindhiába. Végrehajtási bírságot szabtak ki, ennek ellenére megépült a második szint is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában