Ország-világ

2005.02.28. 00:00

Elszemtelenedtek a vezetők

A budapesti városháza és a rendőrség szerint a tilosban parkoló autók is felelősek a dugókért. A főváros kezdeményezte, hogy ismét szállítsák el a közlekedési szabályokra fittyet hányók autóit.

Vajta Zoltán

Újra „lopják” majd a tilosban parkoló autókat. Legalábbis ezt szorgalmazza a fővárosi önkormányzat. A városrendészeti bizottság elnöke, Danielisz Béla szerint át kellene adni a közterület-felügyeletnek ezt a jogosítványt. Amióta pénzhiány miatt garázsban állnak a rendőrség sárga lopóautói, végletesen elszemtelenedtek az autósok.

Olyannyira, hogy az önkormányzatnál és a rendőrségnél is gyanítják, hogy részben a tilosban parkoló autók okozzák a dugókat. A BKV járművei rendszeresen késnek, ha a szűk utcákban elállják a troli vagy a villamos útját. A közlekedési vállalat arra készül, hogy betonelemek kihelyezésével akadályozza meg a parkolást a problémás helyszíneken.

Szécsi Tibor, a közlekedésrendészet századosa katasztrofálisnak tartja a jelenlegi helyzetet. Az autók elfoglalják a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyeket, felállnak a járdára, elállják az utat. Jelenleg ezekért a szabálysértésekért tízezer forintos bírságot szabhatnak ki. Korábban ennél többet kellett fizetni, ha a tulajdonos vissza akarta kapni a tilosból elszállított autót.

Sürgetőbb feladat is van ennél

Jelenleg is elszállítja a rendőrség a kirívóan szabálytalanul parkoló autókat – mondta az autóklub ügyvédje. Kovács Kázmér szerint nem az a legfontosabb kérdés jelenleg, hogy hogyan szüntethető meg a dugó a szabálytalanul várakozók miatt. A parkolási problémák megoldása sokkal sürgetőbb kérdés. Hiszen előfordul, hogy a parkolóhelyek hiánya kényszeríti kisebb szabálytalankodásra az autóst. Ráadásul még mindig várat magára az egységes parkolási rendszer bevezetése. Ma ennek megalkotása lenne a legfontosabb feladat Budapesten.

Címre hívnák a lopóautókat

A belügyminiszter ősszel ígéretet tett, hogy megvizsgálják a főváros óhaját. Azóta semmi válasz nem érkezett, így nem tudni, megkaphatja-e a közterület-felügyelet a feladatot – mondta Danielisz Béla. A tárca sajtóosztálya szerint azonban levélben közölték a politikussal, hogy nem teljesíthető a kérelem. Pedig Danielisz azt ígéri, hogy ők végre rendet tennének. A közterület-felügyelők egész nap az utcákat járják. Ha tilosban parkoló autót találnának, telefonon egyenest oda hívnák a trélert. Így kizárólag a súlyosan szabályt sértőket büntetnék meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában