Ország-világ

2005.02.16. 07:38

Enyhe panaszokból súlyos betegség

Kocsis Tímea

Bárkivel előfordulhat, hogy egy fárasztó nap után a bokája megduzzad, lába megfájdul. Később ez mind gyakrabban jelentkezik, az erek egyre erősebben látszanak. Sokan csak szépséghibának tekintik a lábszárukon megjelenő lilás foltokat, a sajgó fájdalommal és az éjszakai görcsökkel pedig megtanulnak együtt élni. Talán nem is tudják, hogy panaszuk betegség, amelynek elhanyagolása súlyos gondokat okoz.

Visszerek azért alakulnak ki, mert kitágulnak az elhasznált vér szállítására szolgáló vénák. A bennük lévő billentyűk nem zárnak tökéletesen, a salakanyagok eltávolítása lelassul. Romlik a végtagok anyagcseréje, a lábak elnehezülnek. Az enyhe panaszokból néhány év alatt visszérgyulladás, trombózis és lábszárfekély is kialakulhat.

A vénás betegségek elsősorban a 30-40 év feletti nőket érintik. A tünetek megjelenésekor érdemes szakemberhez fordulni, hiszen korai szakaszában a visszértágulat még hatásosan kezelhető.
A megelőzés érdekében hordjon puha talpú cipőt. Ülőmunka közben tornáztassa a lábát. Ragadjon meg minden alkalmat a sportra, ne dohányozzon, és mérsékelje az alkoholfogyasztást.

Próbáljon megszabadulni túlsúlyától. Kerülje az álldogálást, cipekedést. Ha lába hajlamos a visszeresedésre, ne szaunázzon, és ne vigye túlzásba a napozást és a szoláriumot.

Egy hely, ahol gyógyulhat: Visszér Klinika Kft.

Kezelési módokról olvashat ITT.

Új eljárásokkal kezelhetők a visszerek

Hagyományos műtét helyett más lehetőség is kínálkozik a betegek számára. A kitágult véredényeket nem vágják ki, hanem rádióhullám vagy lézer segítségével elpusztítják. A beteg vénába üvegszálat vezetnek, segítségével a lézerfény az erek falába jut. A melegtől a véna öszszehúzódik és elsorvad. Ez az eljárás kevesebb fájdalommal jár, mint a hagyományos módszer. Általában nem kell hozzá kórházba befeküdni. A lézeres eljárás 100 euróba, a rádióhullámos 500 euróba kerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában