Ország-világ

2005.02.01. 11:46

Gazdátlanok a fővárosi parkok - kutatás: a polgárok rendre vágynak

A budapesti közterületeket a polgárok pihenésre alig használják, ennek oka a többi közt az, hogy a parkok, terek gazdátlannak tűnnek. A fővárosiak rendre, szabályozottságra vágynak - derül ki abból a kutatásból, melyet a fővárosi önkormányzat egy kht.-je megbízásából készítettek, és kedden sajtótájékoztatón ismertettek.

BAMA

"A köztér mindenkié, de nem az enyém, pedig az enyémnek is kellene lennie" - olvasható egy budapesti polgár véleménye a Studio  Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht.  közvélemény-kutatásában. A kutatók a többi közt arra keresték a  választ, hogy a budapestiek mit gondolnak városuk köztereiről,  hogyan használják, vagy éppen miért nem használják azokat - közölte  Bihary Gábor (MSZP), a kht. tevékenységét felügyelő fővárosi európai  integrációs és külügyi bizottság elnöke.

Az ezer fős budapesti, illetve 200 fős városkörnyéki lakó  véleményére épülő reprezentatív kutatásból - melyet az elmúlt év  októberében-novemberében vettek fel - az is kiderül, hogy a polgárok  a város kulturális, illetve sportlehetőségeivel a legelégedettebbek.

A budapestiek háromötöde úgy véli, hogy a teraszok, szabadtéri  vendéglátóhelyek kellemesebbé, lakhatóbbá teszik a várost. Minden  korosztály kifejezetten vágyik arra, hogy Budapest utcáin lehessen  korzózni, szórakozni, kirakatokat nézegetni.

A kutatásból megállapítható, hogy Budapest köztereinek  használatát ma jellemzően a kényszer szüli: a lakosság nem érzi,  hogy erre lenne hatása. A megkérdezettek többsége szerint Budapest  közterei gazdára várnak.

A fővárosi zajszint, a köztisztaság és a parkolási helyzet  zavarja még leginkább az itt élőket. A kerékpárutakat kevesen  használják mindennapi közlekedésre, mert úgy látják: hiányos a  kiépítettségük és rossz az állapotuk.

A főutak állapotát a budapestiek rossznak érzik: az utakon sok a  kátyú, a főutak mellett vezető járdák pedig repedezettek, koszosak.  A többség szerint az utcák koszosak és tele vannak szeméttel; szűkek  és többnyire sötétek, ezért nem biztonságosak, a parkoló autók  kisajátítják a gyalogos területeket és legszembetűnőbb  ismertetőjelük a kutyapiszok.

A fővárosiak a tömegközlekedési eszközök között a metrót  részesítik előnyben, míg a felszíni járműtípusok közül a villamost.  A nyilatkozók a trolikról fogalmazták meg a legkritikusabb  véleményüket: lassúnak és nagyon rossz állapotúnak mondták azokat.

A közbiztonság és bizonyos mértékig a köztisztaság problémáit a  budapestiek jórészt szankcionálással, kitiltással oldanák meg. A  kutatásból egyértelműen kiderül az is, hogy a polgárok rendre,  szabályozottságra vágynak.

A kutatás végzői javaslatokat is megfogalmaztak. Eszerint  szigorúbban kellene büntetni mind a kutyájuk után nem takarító  gazdákat, mind pedig a társasházak, üzletek előtt elhanyagolt  területek tulajdonosait, bérlőit.
Bihary Gábor közölte: úgy látja, más formát kellene öltenie a  jövőben a főváros és a kerületek közötti együttműködésnek a közterületek fenntartásában. Hozzátette, a kutatásból kirajzolódó  valóság megismerését követően politikai akcióra tett javaslatoknak  kell születnie.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában