Ország-világ

2005.02.19. 09:15

Gyermekleső kamerák az óvodában

Németh Zs.

[caption id="" align="alignleft" width="221"] Sokan szeretnék tudni, mit művel napközben az oviban gyermekük
[/caption]Kamerákat szereltek fel a belgrádi Dečiji svet nevű óvodában – adta hírül az újvidéki Magyar Szó internetes kiadása. Ha a szülők meg akarják tudni, mit csinál gyermekük, csak kinyitják az óvoda honlapját, és a világhálón máris láthatják a kicsit. Az óvoda tulajdonosnője,Vesna Maraš elmondta: a szülők számára fontos, hogy tudják, mit csinálnak napközben gyermekeik. Az ovisokat nem nézheti meg bárki, ez csak kódok segítségével lehetséges.

Amikor felszerelték a kamerákat, egész nap volt közvetítés. Később az óvoda tulajdonosnője úgy döntött, a foglalkozások idejére korlátozza a sugárzást. Slađana Golinger nevelőnő szerint a kicsik kezdetben izgatottak voltak, folyton a kamerákat figyelték, de később hozzászoktak. Tudják, hogy figyelhetik őket, igyekeznek, hogy jók legyenek.

Kormos Zsuzsanna pszichológus szerint ha a szülő estig dolgozik és kevés ideje van, megnyugtatja, ha látja gyermekét napközben. A módszer előnye, hogy az óvónők viselkedését is figyelemmel kísérhetik a szülők. Az óvónőben viszont ez feszültséget kelthet, aminek a gyerekek látják kárát. Annak is van kockázata, hogy a rendszer kódjait feltörve valaki eladja a gyerekekről készült felvételeket egy valóságshow-nak. A legveszélyesebb azonban az, hogy a gyerekben erős félelem, szélsőséges esetben üldözési mánia alakulhat ki attól, hogy megfigyelik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában