Ország-világ

2005.02.19. 00:50

Gyilkolni akart a baszk terrorszervezet

Haza és Szabadság (ETA) szakadár terrorista szervezet a vasárnapi népszavazás előtt. Spanyolország lakossága holnap mond véleményt az európai alkotmányról.

Toronyi A.

Valencia városközpontjában elfogták az ETA két feltételezett tagját, egy férfit és egy nőt. A terrorista pár szombatra merényletet tervezett egy katonatiszt ellen, akivel tapadóbombával végeztek volna. Mikel Orbegozo Etxarritől és Sara Majarenas Ibarretától le is foglaltak egy bevetésre kész, nagy távolságból működtethető robbanószerkezetet.

Sajtóértesülések szerint a pár azután kapott parancsot a merénylet végrehajtására, hogy Baszkföldön letartóztatták a szintén ETA-tagnak tekintett Javier Perez Aldunatét. Aldunate volt az, akit 2004. áprilisában azzal bíztak meg, hogy lője le Mallorcán távcsöves puskával I.János Károly spanyol királyt, de az akció meghiúsult. Lakhelyén a csendőrség lefoglalt egy levelet az ETA állítólagos vezetőjétől. Garikoitz Aspiazu azt kérte kommandóitól, hogy „tegyenek holtakat az asztalra. Egy egyenruhás ellenség meggyilkolása lenne a legkívánatosabb” – olvasható a levélben. Az ETA terrorcselekményei több mint nyolcszáz ember halálát okozták 1968 óta, de a szervezet 2003 óta nem gyilkolt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában