Ország-világ

2005.02.09. 06:05

Hárommilliárd megy Irakra

Idén hárommilliárd forintba kerül a magyar katonák iraki szerepvállalása.

Körmendi Gábor

Az idén várhatóan mintegy hárommilliárd forintba kerül a NATO iraki kiképzőmissziójában való magyar katonai részvétel – derül ki abból a beszámolóból, amely kedden került az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága elé. Az érdemi munka előtt a politikusok fél órát vitáztak arról, kell-e egyáltalán szavaznia a bizottságnak a részvételről szóló beszámolóról.
Az ellenzéki képviselők szerint, mivel a kérdésben a kormány saját hatáskörben dönthet, a bizottságnak nem kell elfogadnia azzal kapcsolatban semmilyen határozatot. Simicskó István (Fidesz) közölte: a kormánynak az volt a szándéka, hogy utólagosan megerősíti döntését a parlamenttel, ezzel az iraki részvétellel kapcsolatos felelősséget is közössé akarja tenni. A Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára viszont azt mondta: az alkotmány szerint jártak el, amikor a részvételről szóló kormánydöntésről beszámolót nyújtottak be a parlamentnek. Iváncsik Imre megjegyezte: a jelentés elfogadásáról a honvédelmi bizottságnak határozattal kell döntenie. A beszámoló elfogadásáról szóló határozati javaslatot végül 11 igen szavazattal fogadták el, három ellenzéki tartózkodással, Simicskó István pedig nem szavazott. Az iraki miszszióba a miniszterelnök kérése alapján csak olyan katonákat küldenek, akik önkéntesen vállalták a feladatot. A kormány döntése értelmében a magyar katonák feladataikat 2006. szeptember 30-ig láthatják el, ebbe nem számít bele a hazatelepülés időtartama.

Konvojt nem kísérnek

Braun László vezérőrnagy, a vezérkari főnök első helyettese elmondta: A 120 katonából álló őr- és biztosító század célirányos felkészítése jelenleg is zajlik, február 28-án fejeződik be. Ezután készenlétben lesznek, és 40 napon belül a helyszínre tudnak települni. A magyar katonák Bagdadban a koalíciós erők által biztosított, úgynevezett zöld zónán belül látnak majd el szolgálatot. A katonák a NATO kiképzőparancsnokságának őrzés-védelmi feladatait látják el, illetve járőrözési feladatokat is végeznek majd, de kizárólag az említett zöld zónán belül. Konvojkísérést nem vállalnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában