Ország-világ

2005.02.08. 05:53

HÍRek – hírességek

BAMA

A nők szervezetére ártalmasabb a cigaretta
Súlyosabb egészségügyi kockázatot rejt a nők számára a dohányzás, mint a férfiakra nézve. A nikotinfüggőség több mint tíz évvel megrövidítheti a szenvedély rabjává váló asszonyok átlagéletkorát – állapították meg holland kutatók.

Kegyes halált kíván kómás feleségének
Tizennégy éve pereskednek a floridai bíróságon egy kómában fekvő asszony életéért vagy haláláért. Terri Schiavo egy szívroham után esett kómába. Férje, aki egyben törvényes gyámja, azt szeretné, ha végre hagynák feleségét békében meghalni. A nő szülei szerint azonban vejük az örökségre áhítozik.

Lába közé helyezett szervvel lélegzett a beteg
Életet mentett egy 12×12 centiméteres, lábak közé helyezhető műtüdő Salzburgban. A négyzer euró – vagy-is egymillió forint – értékű szerkezet híján a negyvenéves osztrák férfi belehalt volna súlyos tüdőgyulladásába. Saját tüdeje ugyanis a betegségtől felmondta a szolgálatot.

A vakok agya látja a hangokat
Megfejtették a montreali egyetem kutatói, miért élesebb a vakok hallása. Esetükben az agykéreg látásért felelős területe részt vesz a hangforrás meghatározásában.

Megtalálták az örök fiatalság fehérjéjét
Rábukkantak japán tudósok arra a fehérjére, amely megóvja a pusztulástól a sejteket. Az új felfedezés segítségével az orvosok eredményesebben vehetik majd fel a harcot olyan betegségekkel, mint az érelmeszesedés, a cukorbaj, a rák és az Alzheimer-kór.

Hétfőnként többen kapnak szívrohamot
Veszélyes a hét első napján végzett munka – állítják a tokiói orvosi egyetem munkatársai. Vizsgálataik bebizonyították, hogy a hétvégi pihenés utáni reggeleken többen kapnak szívrohamot, mint más napokon.

Emberi sejtekkel bélelt mesterséges vese
Állja a próbát az mesterséges vese, amelyet a Michigani Egyetem kutatói alkottak. A készülék a valódi szerv szűrőrendszerét utánozza. Olyan emberi vesesejtekkel bélelték ki, amelyek például a víz és a cukor vérből való visszanyeréséért felelnek.

Jó és rossz zsírok egyaránt léteznek
Mennyi zsírra van szüksége a szervezetünknek? Melyek a jó zsírok, és melyek a roszszak? Erről ír legújabb számában a Kiskegyed.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában