Ország-világ

2005.02.14. 10:03

Információs szolgálat nyílik a Fővárosi Bíróságon

Információs szolgálat nyílik a Főváros Bíróságon kedden, az iroda két jogász munkatársa térítésmentesen ad felvilágosítást általános bírósági kérdésekről és konkrét ügyekről - mondta a Fővárosi Bíróság elnökhelyettese.

BAMA

Bírósági fogalmazók, titkárok válaszolnak például az eljárási jog általános szabályaival, az ügyek kitűzésével, a határidőkkel, az igazolásokkal, az illetékekkel, költségekkel, illetve költségmentességgel kapcsolatos kérdésekre, vagy akár arra, hogy egy tárgyalást hol és mikor tartanak meg - tette hozzá Szebeni László.

Az irodában ügyfeleknek szánt számítógépen elérhetőek lesznek majd az állandó bírósági tevékenységhez szükséges formanyomtatványok és minták, így például fizetési meghagyás, igazolási kérelem, kereset, vagy más beadvány a kötelező formai kellékekkel együtt.

Az információs szolgálattól a 247-67-24-es telefonszámon is kérhetnek felvilágosítást az ügyfelek.

Szebeni László elmondta, hogy a Fővárosi Bíróság internetes honlapján - http://www.fovaros.birosag.hu/ - is elhelyezik majd azokat az alapvető ismereteket, amelyek a laikus ügyfelek számára nélkülözhetetlenek.

Hozzátette: a bíróságok tevékenységének megismertetése érdekében a Fővárosi Bíróság szervezett keretek között fogad középiskolai diákokat, akik szakember vezetésével járhatják körbe az épületet, megtekinthetnek nyilvános tárgyalásokat és megismerhetik a bírák és bírósági dolgozók munkakörülményeit.

A Fővárosi Bíróság eddig 68 budapesti oktatási intézménnyel vette fel a kapcsolatot, továbbá a bírák több újságíróiskolában oktatják a sajtóban, a bírósági tudósítói munkában szükséges jogi alapismereteket - mondta el az elnökhelyettes.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában