Ország-világ

2005.02.09. 05:48

Nem értik Demszky levelét

Demszky Gábornak illett volna tudnia, hogy a magyar nem világnyelv – mondják a horvát lap munkatársai.

Szabó Palócz Attila

Demszky Gábor ugyanazt a helyreigazást kérő levelét küldte el a horvát Nacional című hetilapnak, amelyet a hazai sajtó is megkapott. Ebben a levelében Budapest főpolgármestere négy oldalon át cáfolja a horvát hetilap múlt héten megjelent cikkének állításait tengerparti nyaralójának vételárával kapcsolatban.
Azonban egy kis hiba csúszott a számításába: nem tudjuk, milyen megfontolásból, de Demszky magyarul, horvát vagy legalább angol nyelvű fordítás mellékelése nélkül küldte el levelét a horvát hetilap szerkesztőségének.
A Reggel megkeresésére Plamenko Cvitic, a Nacional újságírója, az ügyet kirobbantó cikk szerzője elmondta, hogy ők ebből semmit sem értenek.
– A polgármester úrnak illett volna tudnia, hogy a magyar nem egy világnyelv, s hogy nem beszélik mindenhol. Ha komolyak
a szándékai, és valóban helyreigazítást szeretne, kicsit körül kellett volna néznie. A budapesti horvát nagykövetségen, vagy esetleg máshol, egészen biztosan találhatott volna egy fordítót.
– Várható, hogy a Nacional valamilyen formában helyt ad Demszky tiltakozásának?
– Egyelőre nem értjük, hogy kihez szól a levél. Ennyi erővel akár kínaiul is elküldhette volna. A tartalmáról csak találgatásaink vannak. Feltételezzük, hogy ez valami cáfolat, de biztosat nem tudunk. Ha valóban az, akkor nevetséges, hogy háromszor hosszabb terjedelemben kívánja cáfolni az állításainkat, mint amekkorában az eredeti cikkben mi foglalkoztunk vele. Erre sehol a világon nincs lehetőség.
– Lesz folytatása az ügynek?
– Tisztában vagyunk vele, hogy cikkünk vihart kavart Magyarországon. Olyan feltételezéseket is hallottam már, hogy az önöknél esedékes választások előtt kívántunk volna beleszólni a kampányba. Mindenkit biztosíthatok arról, hogy szó sincs ilyesmiről. Nekünk a múlt héten kerültek a birtokunkba a közreadott bizonyítékok, és azonnal cselekedtünk, végeztük a munkánkat.

Újabb fejlemények

Elvis Drandic, a pazini adóügyi hivatal elnöke a Reggelnek elmondta, hogy az újabb fejlemények figyelembe vételével folyik a Demszky-villa kapcsán az ügy kivizsgálása. Arról azonban egyelőre még nem áll módjában tájékoztatást adni, hogy mikorra hívják be beszélgetésre Demszky Gábort. Erre akkor kell számítani, ha végeznek a bizonyítékok feltárásával.

Nem foglalkoznak vele

A Nacional című horvát hetilap munkatársai érdemben mindaddig nem tudnak foglalkozni Demszky Gábor levelével, amíg valamilyen, számukra is érthető nyelven el nem juttatja szerkesztőségükbe. Addig természetesen semmiféle helyreigazításnak sem adnak helyet a lapban. Mint mondják, a magyar belpolitikába nem állt szándékukban beleszólni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában