Ország-világ

2005.02.19. 09:21

Ötcsillagos szálló a víz alatt

Elkészültek a világ első tenger alatti szállodájának tervei. A Bahama-szigetek egyike mellé megálmodott luxushotel tizenhét méterrel fekszik majd a víz alatt.

Tornai Szabolcs

A tenger alatti épületekről már már több városra való terv született az utóbbi évtizedek során. Jacques Rougerie francia építész három tenger alatti lakóépületet is tervezett, de egyik sem valósult meg.

Az amerikai Bruce Jones másfél évtizede tervez és árul tengeralattjárókat. Kiskorában kezdett búvárkodni, majd sokat levelezett Cousteau kapitánnyal, egyszóval a merülés szerelmese. Eddig negyvenmillió dollárt fektetett az általa megálmodott luxusszállodába, amelyet Poseidonnak keresztelt el. A Poseidon a Bahama-szigetek egyike, az Eleuthera-sziget közelében épülne, tizenhét méterrel a víz alatt.

A világ egyetlen tenger alatti szállodája a floridai Key Largo közelében található, neve Jules Undersea Lodge. Több szépséghibája közül az egyik, hogy a vendégeknek búvárruhában kell lemerülniük szobáikba. A másik, hogy a nyomáskülönbségre is ügyelniük kell. Ezzel szemben a Poseidon vendégei lifttel juthatnak majd le az ötcsillagos szállodába, ahol a nyomás éppen annyi lesz, mint a víz felett. Minden szobából erős akrilablakokon át nyílik majd gyönyörű kilátás a korallszigetekre. A tervek szerint egy szoba egy éjszakára 1500 dollárba (280 ezer forintba) fog kerülni. A szobákat a legkorszerűbb berendezésekkel szerelik majd fel. A tervek elkészültek, és nem elképzelhetetlen, hogy akár már 2006-ban megnyitja kapuit a huszonkét lakosztályos Poseidon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában