Ország-világ

2005.02.10. 00:00

Rohamosan nő a kártékony kódok száma

BAMA

Mellbevágó eredményt tett közzé a közelmúltban egy internetes biztonsági cég. Felmérésük szerint egy év alatt ötszáz százalékkal nőtt a vírusok száma.

A hálózati vírusvédelem és internetes tartalombiztonság területén tevékenykedő Trend Micro TrendLabs az év első hónapjában 2236 rosszindulatú programot fedezett fel. Ez a mennyiség hatszorosa a tavaly januárban tapasztalt vírusszámnak.

A megdöbbentő adaton túl különös jelentősége van annak, hogy a listára vett vírusok 42 százaléka úgynevezett trójai alkalmazás. Ezek a programok az internetfelhasználó számítógépére jutva megbújnak, és látszólag semmit sem tesznek. Nem fagy le a gép, és nem érkeznek furcsa üzenetek sem.

A háttérben azonban veszélyes adatlopás történik. A trójai vírus a banki műveleteknél használt számlaszámokat, azonosítókat vagy akár jelszavakat is illetéktelen kezekbe juttathatja.

Ugyancsak gyakoriak az úgynevezett hátsóajtó-alkalmazások. Ezek gyakran a trójai programokkal együttműködve nyitnak rést a számítógépen, úgy, hogy az távolról, természetesen jogtalanul, irányítható legyen. A vírusírók szorgalmát tükrözi, hogy az idén talált kártékony kódok több mint kétharmadát korábban nem ismerték. n Bóta B.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában