Ország-világ

2005.02.28. 00:00

Sólyom László, a nehéz természetű jogtudós

Stépán Balázs

Sólyom László jogtudós. Könyörtelen, kemény, az alkotmányosság elkötelezett híve. Két mondatban ennél több dicséretet mondani valakire képtelenség – mégis igaz. Kiszámítható ember. A parlamenti politikusok többsége tudhatja, hogy pillanatnyi érdekből nem enged az alkotmányosság elveiből.

A parlament elfuserált törvényjavaslatait töprengés nélkül visszaküldené, s ha nem elég, az Alkotmánybírósághoz fordulna. Valószínűleg ezért jelölné köztársasági elnöknek száznál több ellentétes gondolkodású és elkötelezettségű személyiség, akiket a Védegylet terelt egybe. Nem véletlen, hogy a „zöld” Védegylet támogatja Sólyomot, aki a nagymarosi erőmű megépítésének egyik első tekintélyes ellenzője volt.

Sólyom az Alkotmánybíróság elnökeként kivívta az összes parlamenti párt ellenszenvét. Elgáncsolta a megkülönböztetést tartalmazó ügynöktörvényt, az igazságtalan – jogtalan – magánosítás jó néhány rendeletét, kigyomlálta a Bokros-csomag jogellenes rendelkezéseit, még mielőtt azok sokaknak okozhattak volna kárt.

Most mintha észbekapott volna a politikai elit. Kiegyensúlyozott, nem befolyásolható, a pártérdeket nem tisztelő elnök kellene. Olyan, aki kordában tartja a parlament túlburjánzó jogalkotó kedvét. Olyan, aki megfegyelmezi a felelőtlenül ígérgető, egymásra licitáló honatyákat, s aki csendesen, de kérlelhetetlenül helyre teszi az acsarkodókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában