Ország-világ

2005.02.18. 00:00

Súlyosbítja a stressz a cukorbetegséget

Többnyire idős vagy középkorú embereket sújtó kórként tartjuk számon a cukorbetegséget, pedig kicsi gyerekeknél is kialakul. Jó tudni, hogy az ő kezelésük különleges odafigyelést igényel.

Kocsis Tímea

A családok nagy részét váratlanul éri a hír, ha kiderül, hogy valamelyik csemete cukorbeteg. Mivel a baj kifejlődéséért csak
3-4 százalékban felelősek az öröklött tényezők, az orvosok kutatásba kezdtek.
Svéd tudósok a napokban arról adtak hírt, hogy a gyerekkori stressz elősegíti és gyorsítja a cukorbetegség kialakulását, a meglévő kórt pedig súlyosbítja.
Dr. Békefi Dezső diabetológus főorvos véleménye szerint igaz, hogy a stressz serkentheti a kór kifejlődését az erre hajlamos kicsiknél. A puszta idegeskedéstől azonban senki nem lesz cukorbeteg. A kiegyensúlyozott családi légkör segíthet abban, hogy a beteg gyermek állapota ne súlyosbodjon. Nagyon fontos, hogy a kicsi már egészen hamar megtanulja, miként kell megmérni a vércukorszintjét, és tisztában legyen azzal, milyen étrendi szabályokat kell betartania. Tudatosítsuk benne, mennyire fontos a mindennapi testmozgás. Gondoskodjunk róla, hogy mindig legyen nála egy kis csomag a legfontosabb kellékekkel: vércukorszintmérővel, inzulinadagolóval, egészségügyi kártyával.
Szerencsére ma már szinte minden édességből kapható diétás változat, a kicsinek tehát ezekről nem kell lemondaniuk.

a cukorbetegséget, pedig kicsi gyerekeknél is kialakul. Jó tudni, hogy az ő kezelésük különleges odafigyelést igényel. Kocsis Tímea -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában