Ország-világ

2005.02.11. 11:34

Tavasz nap az európai iskolákban március 17-én

Idén is megrendezik március 17-én a Tavasz nap Európában című rendezvényt az Európai Unió és a csatlakozásra váró államok iskoláiban, az idei rendezvény középpontjában az európai alkotmány áll.

BAMA

A program célja, hogy a diákok minél szélesebb körű információhoz jussanak az Európai Unióról és egyúttal véleményt is formálva hallassák a hangjukat. 

Minden iskola, amely részt vesz a projektben, Európa-szerte "Tavasz napot" szervez. A központi Tavasz nap 2005. március 17-én lesz, de az iskolák ettől eltérhetnek, saját programjaikhoz igazíthatják az időpontot. Ez egy órás vagy akár egész napos program is lehet.

Szakembereket hívhatnak, hogy közösen vitassák meg az uniót és a diákokat érintő kérdéseket, szervezhetnek versenyeket, kvíz játékot, kiállítást, vitafórumot - kinek-kinek fantáziájára bízva azok megvalósítását - olvasható az oktatási tárca honlapján közzétett felhívásban.

Minden iskola, amely regisztrálja magát, kap egy kivonatot az európai alkotmányból a saját nyelvén, a program végeztével pedig egy bizonyítványt, mely bizonyítja, hogy az iskola derekasan helyt állt a programban.

Az első ilyen jellegű, az Európai Konvent kezdeményezésére elindított rendezvény 2003-ban addig szinte példanélküli együttgondolkodást és együttműködést eredményezett - mind az európai iskolákat, mind az európai ügyeket illetően. Az első kezdeményezés több mint 5.000 iskolát és közel 750.000 diákot vont be a programba. 

A Tavasz nap Európában 2005 programot nemzetközi szinten az Európai Iskolahálózat (European Schoolnet) koordinálja, szorosan együttműködve az Európai Unió, illetve a csatlakozásra váró országok oktatási minisztériumaival. 

Az Európai Iskolahálózat koordinálásával évente több projekt lát napvilágot, melyeknek fő célja, hogy a fiatalok minél tájékozottabbak legyenek a uniót érintő kérdésekben és a különbözőségeket, a határokat és a nyelvi nehézségeket legyőzve együtt dolgozzanak más országok diákjaival, felfedezve közben Európa sokszínűségét.

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában