Ország-világ

2005.02.03. 00:00

Több ezer tonna szemetet válogatunk ki évente

Vajta Zoltán

Nemcsak Budapesten terjed gyors iramban a szelektív hulladékgyűjtés. Tavaly országosan kétmillióan gyűjtötték különválogatva a hulladékfajtákat. A feladat megszervezésével megbízott ÖKO-Pannon Kht. úgy tervezi, hogy idén már 3,5 millió lakost von be a programba. Már eddig is a csomagolóanyagok több mint 47 százalékát újrahasznosították. Ennyivel kevesebb hulladékot égettek el a szemétégetőkben és vittek szemétlerakóba.

A lakosok nagy mennyiségű szemetet termelnek. Tavalyelőtt 314, 2004-ben pedig már 416 ezer tonna csomagolóanyag került piacra, majd a kukába. Ezért fontos, hogy a lakosság használja-e a színes hulladékgyűjtőket. Míg egy évvel korábban egy lakos 6,8, tavaly már 7,6 kiló hulladékot dobott a színes konténerekbe.

Budapesten fél év alatt 1473 tonna szemét került a gyűjtőkbe. Jelenleg mintegy 350 helyen állnak színes konténerek. Idén további 250 szigetet alakítanak ki. Várhatóan 2008-ra már 2000 hulladékgyűjtőhely lesz a fővárosban. Ennyire van szükség ahhoz, hogy minden háztartáshoz közel legyen legalább egy szelektív hulladékgyűjtő sziget. A végső cél, hogy a hulladék kétharmadát újrahasznosítsák. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában