Ország-világ

2005.03.18. 00:00

A határ sem állja útját a segítségnek

Lázin M. A.

– Ősztől Sahy-ba, azaz Ipolyságra is vihetik a határ menti magyar betegeket – örvendezik Dr. Erős András, a váci Jávorszky Ödön kórház főigazgatója. Ha minden jól megy, tette hozzá gyorsan. Ezért cserében a folyó vonzáskörzetében élő szlovákiai polgárok a Duna-parti városban gyógyíttathatják majd magukat.
Az együttműködés legfőbb nyertesei kétségtelenül a régió lakói. Így például a szlovák oldalon élőknek nem kell több tucat, olykor száz kilométert meghaladó utat megtenniük egy-egy vizsgálatért. További előny, hogy a határ menti magyar településekre a mentő hamarabb kiér Ipolyságról, mint Vácról.
– A megspórolt húsz percen akár egy élet is múlhat – nyomatékosítja ez utóbbi fontosságát Dr. Erős András. A főigazgató személyes tapasztalatai szerint a szlovákiai kórház sűrgősségi ellátása megfelelő. Természetesen a szomszédoknak is megéri az együttműködés. Megtudtuk, az ipolysági kórháznak jelenleg nincsenek olyan modern berendezései, mint a vácinak. Így a Jávorszky Ödön kórházban akár éjjel-nappali üzemben tudják majd fogadni a betegeket.

Bíztató remények

egyelőre sajnos csak papíron létezik az együttműködés. A tervet ugyanis jóvá kell hagynia a két ország egészségügyi miniszterének. A felek örömmel fogadták a kezdeményezést, így ha minden jól megy, ősszel aláírják a megállapodást. Az Ipoly menti falvak polgármesterei egyébként támogatják az ötletet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában