Ország-világ

2005.03.10. 16:09

Árvízvédelem: jelentős hó a vízgyűjtő területeken

Bár a hideg idő hatására a folyók felső szakaszain az apadás folytatódott, és az országban nincs készültségben lévő árvízvédelmi szakasz jelenleg a vízgyűjtőkön felhalmozódott hó mennyisége a Duna és a Tisza vízgyűjtőién többszöröse az ilyenkor szokásosnak.

BAMA

Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság csütörtöki tájékoztatása szerint a Duna vízgyűjtőén a  hó mennyisége elérte a 18 köbmétert, ez 50 százalékkal magasabb a  sokévi átlagnál. Rosszabb a helyzet a Tisza vízgyűjtőjén, a 9  köbméter hó már több mint háromszorosa az ilyenkor szokásosnak.
    
Az árvízvédekezés göngyölített költsége január 1-jétől 97,4  millió forint.
Belvízvédekezés jelenleg 8 igazgatóság területén, összesen 37  szakaszon folyik. Ebből 25-ben I. fokozaton, 12-ben II. fokozaton.
    
Összesen 81.000 hektárra becsülik az elöntött terület nagyságát,  amelyből 42.000 hektár a vetés-szántó, nagyrészt lefagyott  állapotban van.
    
Az elmúlt napon 62 szivattyútelep üzemelt, 3,16 millió köbméter  belvizet emeltek át, gravitációsan 1,7 millió köbméter vizet  vezettek le.
    
A védekezési munkákban 427 fő vett részt, közülük 407 fő  igazgatósági állományú.
    
Az igazgatóságok 103 gépkocsit és 32 munkagépet üzemeltettek,  ezen felül 17 idegen gépkocsit, illetve 10 idegen munkagépet vettek  igénybe.
A készültségben lévő területeken 39 tározóban 49,3 millió  köbméter belvizet tároznak, a szabad kapacitás 78,2 millió köbméter.
    
A belvízvédekezés napi kalkulált költsége megközelítőleg 17  millió forint, január 1-jétől göngyölítve 484 millió forint.
Az érintett területeken 20 önkormányzat és 17 vízgazdálkodási  társulat is folytat belvíz elleni védekezést.
    
A Tiszán Tokaj felett még két szakaszon áll a jég, a Záhony  feletti szakaszon kissé torlódott, Tokaj alatt azonban gyakorlatilag  megszűnt a jégzajlás, egy-két szakaszon a fedettség 10-20 százalékos.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában