Ország-világ

2005.03.10. 15:39

Drogkereső kutyával végeznének megelőzést a XI. kerületi iskolákban

Drogkereső kutyával akarja az iskoláktól távol tartani a kábítószereket a XI. kerület polgármestere. Molnár Gyula csütörtökön azt mondta, egyelőre az oktatási és az általános ombudsmannal keresnek megoldást a jogi aggályokra.

BAMA

"Az ötletünk az volt, hogy a kerület vesz egy drogkereső kutyát, a rendőrség kiképzi", ezzel a kutyával szúrópróbaszerűen  ellenőrizzük az iskolákat - mondta a kerületi vezető.
    
Hangoztatta, hogy a keresés során nem a gyerekeket ellenőrzik,  hanem az oktatási intézményeket kutatják végig.
Az elkövetőt nem keresi majd senki, csak azt mondjuk, hogy ebben  az intézményben kábítószert találtunk - mondta.
    
Közölte, álláspontja szerint ez a kezdeményezés a prevenciót  szolgálná, azt hogy nehezebben kerülhessen oktatási intézményekbe  kábítószer.
    
Közölte, a személyiségi jogi és adatvédelmi aggályokról  konzultáltak Lenkovics Barnabás általános-, és Aáry-Tamás Lajos  oktatási ombudsmannal (miniszteri biztossal), és jelenleg az  álláspontjukat megfontolva keresik a megoldást. "Ha a helyzet  tiszta", akkor kezdjük el a programot - tette hozzá.
    
Problémaként említette, hogy a drogkereső kutyát kísérő  hivatalos személy nem teheti meg, hogy bűncselekmény esetén nem tesz  feljelentést.
    
"Pont ezt nem szeretném, hogy kriminalizáljuk ezeket a  gyerekeket, azt szeretném, ha ez megelőzés lenne, és nem arról  szólna, hogy megtaláljuk azokat a gyerekeket", akik már "nem csak  veszélyeztetettek".
    
Elmondta azt is, az eddig megkérdezett szülők "gond nélkül"  vállalnák a program bevezetését.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában