Ország-világ

2005.03.26. 00:00

Eldönthetnék a szülők, fiú vagy lány szülessen

Megválaszthatnák mesterséges úton fogant gyermekeik nemét a jövőben a brit szülők, ha a londoni alsóház tudományos bizottságának minap előterjesztett ajánlásából törvény lenne. A javaslat szerint nincs ok, amely miatt meg kéne tiltani a szülőknek, hogy eldönthessék, fiuk vagy lányuk szülessen.

BAMA

A képviselők egy része úgy véli: az ajánlás ellentmondásos. Az egyik képviselőnő „Frankenstein-jelentésnek” nevezte a dokumentumot. A bizottságban kialakult másik tábor azonban megrázó példákkal támasztja alá az ajánlást. A Dundeeban élő Masterton házaspárnak például négy fia van, egyetlen lánygyermekük háromévesen meghalt egy balesetben. Az ajánlás támogatói úgy vélik, efféle esetek hallatán nehéz megtagadni a szülők kívánságát.

Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus elmondta: az ondósejtek szétválasztása után eldönthető, hogy kislány vagy fiú legyen-e az újszülött. Az Egyesült Államokban második gyerek esetében már engedélyezték az eljárást, ami 30 ezer forintba kerül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában