Ország-világ

2005.03.08. 06:27

Európai sereghajtók vagyunk fizetésben

Az Európai Munkavállalók Szövetsége (FedEE) legutóbbi kimutatása szerint rendkívül nagy a szóródás a különböző országok fizetései, jövedelmei között. A munkaadók által kifizetett pénzek nyugatról keletre, illetve északról dél felé látványosan csökkennek.

Horváth K. J.–Gyulay Z.

A szövetség elemzése szerint a leggazdagabb ország Dánia; az itteni fizetéseket 100 egységnek véve százalékosan mutatják ki a többiek jövedelmi színvonalát. A dánok például 2001-ben a romániai órabérek harminckilencszeresét vehették fel, ez a különbözet azonban mára tizennyolcszorosra mérséklődött. A dán átlagfizetésnek a magyarországi  mindössze 13 százalékát teszi ki.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az évtized első három évében a reálkeresetek fokozatosan emelkedtek Magyarországon. Tavaly viszont egy százalékkal csökkent a reálkereset Magyarországon. Napjainkban kevesebbet költünk élelmiszerre, mint 1995-ben. Az Európai Munkavállalók Szövetsége úgy véli, hogy a fizetések és a jövedelmek legalább az EU-n belül mind jobban ki fognak egyenlítődni.

Horváth K. J.–Gyulay Z. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában