Ország-világ

2005.03.12. 07:53

Ezer kilométer kutyaszánnal

A világ leghíresebb kutyaszánversenyén több mint ezer kilométert kell megtenniük a hajtóknak és állataiknak.

Hegyi Áron

Az alaszkai Iditarod a világ egyik legkülönlegesebb versenye, és az év eseménye az államban. Ember és állat több mint egyhetes, 1100 kilométeres küzdelme a hideggel, a hóval és a fáradtsággal.
Iditarod az 1920-as években, az alaszkai aranyláz idején ellátó központként üzemelt. Onnan hordtak ruhát, élelmiszert és whiskyt az aranyásóknak, és oda érkezett meg az arany. 1925-ben Nome városában torokgyíkjárvány tört ki, de a rendkívül kemény télben nem tudták, hogyan juttassák el a városba a gyógyszereket. Végül kutyaszánnal sikerült! A legjobb hajtók nyolc nap alatt értek célba az oltóanyaggal.
A hősök tiszteletére az első versenyt Iditarod és Nome között 1967-ben rendezték meg, hat évvel később növelték a távot, azóta Anchorage-ből rajtolnak a csapatok. A versenyen – az időnként embertelen körülmények miatt – nem indulhat akárki. Az újoncoknak az 1850 dolláros (335 ezer Ft-os) nevezési díj befizetése mellett igazolniuk kell, hogy az elmúlt öt évben legalább két 800, vagy egy 1300 kilométeres versenyt teljesítettek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában