Ország-világ

2005.03.18. 00:00

Harc a munkanélküliséggel

Adóreformokat jelentette be Gerhard Schröder német kancellár a vállalkozások számára a berlini Bundestagban, a parlament képviselőházában. Délután válságtanácskozást tartott a parlamenti pártok vezetőivel a magas munkanélküliség miatt.

Gyulay Zoltán

Kormánynyilatkozatot olvasott fel Gerhard Schröder német szövetségi kancellár csütörtökön a berlini képviselőházban. Közvetlenül parlamenti pártok vezetőivel megtartott, „munkahelycsúcsnak” nevezett tanácskozás előtt a vállalkozások adóterheinek csökkentését jelentette be.
A kancellár a társasági adó mérséklését ígérte a jelenlegi huszonötről tizenkilenc százalékra, és alacsonyabb kulcsokat helyezett kilátásba a nyereségadónál is. Ugyanakkor szólt egy kétmilliárd eurós programról is a közlekedési hálózat és létesítmények fejlesztésére.
A vállalkozásokat sújtják a viszonylag magas adótételek
– mondta Schröder. Elképzelései szerint a jövőben évente tíz százalékot engednének el az örökösödési adóból, amenynyiben a céget tovább működtetik. A kancellár a német gazdaság élénkítéséért és a munkahely-teremtéséért folyó erőfeszítések keretében tette meg javaslatát. Né-metországban a munkanélküliek száma februárban túllépte az 5,2 milliót, és márciusban elérheti az 5,3-5,4 milliót is. A munkanélküliek aránya 12,6 százalék. Ezért a kormány egy kétszázötvenmillió eurós programmal kívánja segíteni a tartós munkanélküliség felszámolását.
Joschka Fischer külügyminiszter a Zöldek nevében közös cselekvésre szólította föl az ellenzéket. Arról van szó, hogy a szociális állam talpraálljon és szembenézzen a huszonegyedik század globalizációs kihívásaival – mondta.
A délután folyamán Schröder az unió-pártok vezetőivel tanácskozott a kancellári hivatalban a munkanélküliségről. A megbeszélésen Joschka Fischer is jelen lesz, a a szabad demokraták nem kaptak meghívást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában