Ország-világ

2005.03.05. 00:00

Hitlernek volt atombombája

A náci birodalom eljutott addig, hogy győzzenek az első bevethető atombombáért folyó küzdelemben.

Gyulay Zoltán

Az SS irányításával a német tudósok kevéssel a háború vége előtt nukleáris erőhöz jutottak – írja Németország legolvasottabb napilapja, a Bild. A negyvenes évek elején már sikerült urániumból a halálos fegyverhez nélkülözhetetlen nehézvizet készíteni. Kevéssel a háború vége előtt már ígéretes kísérletek folytak a bevethető atombombával. Magyarán: a csodafegyver igenis létezett, csak már nem volt idő az alkalmazására. Hitler ugyanis a háború folyamán szinte mindvégig, még a berlini bunkerban is ígérte, hogy hamarosan beveti a csodafegyvert.

A szenzációról Rainer Karlsch (47) német történész rántotta le a leplet. Eddig ismeretlen forrásokból, fizikai megfigyelésekből és mérésekből jutott a végkövetkeztetésre. Oroszországi levéltárakban bukkant az állítását igazoló iratokra. Rügen szigetén és Türingiában, a Jonas-völgyben, továbbá Innsbruckban és Prágában nukleáris kísérletek következtében hadifoglyok és lágerekben tartott rabok százai vesztették életüket. A felfedezésről könyv jelenik meg Németországban – Hitler bombája címmel.

Amerikai igazolás

A német felfedezésről az ismert amerikai történész, Mark Walker is nyilatkozott. „A bizonyítás levezetését nagyon meggyőzőnek tartom” – mondta. Szerinte a német atombomba úgynevezett piszkos bombára hasonlított, amely nemcsak nukleáris, hanem nagy mennyiségű hagyományos robbanóanyagot is tartalmazott. De hogy létezhetett, azt Walker is elismerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában