Ország-világ

2005.03.05. 00:00

Hitlernek volt atombombája

A náci birodalom eljutott addig, hogy győzzenek az első bevethető atombombáért folyó küzdelemben.

Gyulay Zoltán

Az SS irányításával a német tudósok kevéssel a háború vége előtt nukleáris erőhöz jutottak – írja Németország legolvasottabb napilapja, a Bild. A negyvenes évek elején már sikerült urániumból a halálos fegyverhez nélkülözhetetlen nehézvizet készíteni. Kevéssel a háború vége előtt már ígéretes kísérletek folytak a bevethető atombombával. Magyarán: a csodafegyver igenis létezett, csak már nem volt idő az alkalmazására. Hitler ugyanis a háború folyamán szinte mindvégig, még a berlini bunkerban is ígérte, hogy hamarosan beveti a csodafegyvert.

A szenzációról Rainer Karlsch (47) német történész rántotta le a leplet. Eddig ismeretlen forrásokból, fizikai megfigyelésekből és mérésekből jutott a végkövetkeztetésre. Oroszországi levéltárakban bukkant az állítását igazoló iratokra. Rügen szigetén és Türingiában, a Jonas-völgyben, továbbá Innsbruckban és Prágában nukleáris kísérletek következtében hadifoglyok és lágerekben tartott rabok százai vesztették életüket. A felfedezésről könyv jelenik meg Németországban – Hitler bombája címmel.

Amerikai igazolás

A német felfedezésről az ismert amerikai történész, Mark Walker is nyilatkozott. „A bizonyítás levezetését nagyon meggyőzőnek tartom” – mondta. Szerinte a német atombomba úgynevezett piszkos bombára hasonlított, amely nemcsak nukleáris, hanem nagy mennyiségű hagyományos robbanóanyagot is tartalmazott. De hogy létezhetett, azt Walker is elismerte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában