Ország-világ

2005.03.11. 06:52

Hogy válasszunk ügynököt?

Ingatlanügynökségekkel Dunát lehet Magyarországon rekeszteni. Rengeteg a kontár. Az öntisztulás miatt az érdekképviseletek szakmai kamara létrehozását tervezik.

Bán Károly

Magyarországon 10-15 ezerre becsülik az ügynökségek számát. Ebben a kontárok is benne foglaltatnak, akik egy mobiltelefonnal, ügynökségek címeit eltulajdonítva vágnak neki a zsákmányszerzésnek. Három-négy ezer lehet a piacon tartósan megtelepedett ingatlanosok száma, s legfeljebb nyolcszázezer, amelyik ebből jól meg is él. A különböző érdekvédelmi szervezetekbe legfeljebb ötszáz ügynökség tömörült, s csak százan tagjai az ingatlanosok egyesületének.
Aki tagja ennek, fényképes igazolványt kap, ami néhány támpontot biztosan ad a lakást keresőnek vagy eladónak a választáshoz. Az egyesületnek ugyanis csak az lehet a tagja, akinek legalább 12 négyzetméteres irodája van, legalább két alkalmazottal, megfelelő a műszaki háttere, vagyis van számítógépe, fénymásolója és nyomtatója, cégbejegyzése, s szakmai végzettsége. Vagyis legalább középfokú értékbecslői és ingatlanközvetítői szakvizsgája.
Sok közvetítő a fent felsoroltak egyikével sem rendelkezik, amikor nekivág a nagy kalandnak, hiszen a 3-4 százalékos
jutalékok rendkívül csábítók.
A szakértők szerint fontos, hogy az ügynökség megbízható legyen, és rendelkezzen felelősségbiztosítással, ami arra szolgál, hogy az ügyfél kára megtérüljön. A legtöbb iroda Pesten 3, Budán 4-6 százalékos jutalékot kér, vidéken a 2-3 százalék a legjellemzőbb.

A piacon több az iroda, mint az eladó lakás

Jelenleg több ingatlaniroda működik, mint amennyi az értékesítésre kínált lakások száma – állítja Karlik Imre, az Ingatlanosok Magyarországi Egyesületének elnöke. Hiszen a 10-15 ezer bejegyzett irodán kívül legalább 5-10 ezer magánzó foglalkozik ingatlanközvetítéssel feketén. Magyarországon becslések szerint az évente eladott 30-60 ezer lakás egyharmadát közvetítik ügynökségek. Nyugat- Európában ez az arány 60-70, az USA-ban 90 százalék. Karlik Imre szerint, ameddig nem hozzák létre a szakmai kamarát, addig ez az arány számotte- vően nem is fog javulni.

Az országos hálózatoké a jövő az ingatlanpiacon

Újabban országos adatbázissal működő ügynökségek és országos hálózattal rendelkező cégek jönnek létre – magyarázta Németh Miklós, a Magyar Ingatlanszövetség főtitkára. Ezek a tömörülések idővel az egyszemélyes irodák ellehetetlenüléséhez fognak vezetni. A megbízhatóság ugyanis mindennél fontosabb lesz az eladók és a vevők szá-mára. Budapesten több száz olyan eset történt, amikor egyetlen nap alatt két-három embernek adták el ugyanazt a lakást, s ez a bizalmat sokakban aláásta. Az ingatlanközvetítői szakma a hírnevét csak maga állíthatja helyre.

A túlkínálat leértékeli a használt lakások árát

Továbbra is pang a használt lakások piaca, ami annak tudható be, hogy a kormány használt lakások vásárlása esetén 2004-től 15 millió forintról ötre csökkentette a kedvezményesen adható hitelek felső határát – mondta Harai Tamás, a Harai és Társa Ingatlaniroda társtulajdonosa. Az irodának 1200 megbízása van. Saját ügyvédet és banki szakembert foglalkoztatnak. A túlkínálatra jellemző, hogy Fóton, illetve Veresegyházán 42 millióra becsült ingatlant adott el tulajdonosa 29 millióért, egy 36 millióért kínált családi ház pedig 23,5 millióért talált gazdára a napokban.

vően nem is fog javulni. Az országos hálózatoké a jövő az ingatlanpiacon Újabban országos adatbázissal működő ügynökségek és országos hálózattal rendelkező cégek jönnek létre – magyarázta Németh Miklós, a Magyar Ingatlanszövetség főtitkára. Ezek a tömörülések idővel az egyszemélyes irodák ellehetetlenüléséhez fognak vezetni. A megbízhatóság ugyanis mindennél fontosabb lesz az eladók és a vevők szá-mára. Budapesten több száz olyan eset történt, amikor egyetlen nap alatt két-három embernek adták el ugyanazt a lakást, s ez a bizalmat sokakban aláásta. Az ingatlanközvetítői szakma a hírnevét csak maga állíthatja helyre. A túlkínálat leértékeli a használt lakások árát Továbbra is pang a használt lakások piaca, ami annak tudható be, hogy a kormány használt lakások vásárlása esetén 2004-től 15 millió forintról ötre csökkentette a kedvezményesen adható hitelek felső határát

– mondta Harai Tamás, a Harai és Társa Ingatlaniroda társtulajdonosa. Az irodának 1200 megbízása van. Saját ügyvédet és banki szakembert foglalkoztatnak. A túlkínálatra jellemző, hogy Fóton, illetve Veresegyházán 42 millióra becsült ingatlant adott el tulajdonosa 29 millióért, egy 36 millióért kínált családi ház pedig 23,5 millióért talált gazdára a napokban. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában