Ország-világ

2005.03.16. 06:22

Komoly veszélybe került a horvát EU-csatlakozás

BAMA

Csütörtökig kell eldőlnie, vajon megkezdi-e Brüsszel a tárgyalásokat Horvátországgal vagy sem. A tagállamok kisebb csoportja, a magyarok, osztrákok, szlovének és szlovákok szerint ehhez mihamarabb hozzá kellene kezdeni. Nagy-Britannia, Dánia, Svédország és Hollandia viszont erőteljesen ellenzi. Nemrég Berlin és Párizs is csatlakozott a nemmel szavazók táborához.
Az indok: Zágráb többszöri felszólítás ellenére sem adja ki a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina tábornokot. Ivo Sanader horvát kormányfő visszautasította a vádakat. Mint mondta, semmit sem tehetnek, hisz Gotovina nem tartózkodik az országban. Carla Del Ponte hágai főügyész azt állítja, a zágrábi hatóságok tétlenkednek.
Az EU-csatlakozás támogatottsága mára 30 százalékra zuhant. Ha elhalasztják a csatlakozási tárgyalások megkezdését, az rossz üzenet lenne az egész nyugat-balkáni térségnek. Lelassítaná a gazdasági, politikai reformokat, hátszelet adna az Európa-ellenes, szélsőséges erőknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában