Ország-világ

2005.03.24. 00:00

Megrendelt gyilkosság

Börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság azt a férfit, aki bérgyilkost fogadott üzletfele ellen. A megbízott azonban értesítette az áldozatot.

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="306"] Sallai Sándor mindvégig tagadta bűnösségét, szerinte nem volt indoka a gyilkosságra
[/caption]Emberölés előkészületéért egy év négy hónap börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság Sallai Sándort. Ha a döntés jogerőssé válik másodfokon is, a férfinak alig két hónapot kell rács mögött maradnia. A büntetés nagy részét ugyanis letartóztatásban már letöltötte.
A döntés ellen az ügyész súlyosbításért, a védelem felmentésért fellebbezett.
Sallai Sándor a bíróság indokolása szerint 1998-ban adott megbízást egy horvát férfinak üzletfele meggyilkolására. Kétszer is találkozott a bérgyilkossal. Az első után szólt egy rendőr rokonának arról, mire akarják rávenni. Ő tanácsolta, vegye magnóra a következő találkozón a beszélgetést. Sallai vitatta ugyan a hangszalag hitelességét, de a bíróság ezt nem fogadta el. A férfi és a bérgyilkos hárommillió forintban állapították meg az emberölés árát. Felét Sallai kifizette a horvátnak, az összeg másik felét a sikeres akció után adta volna át.
A gyilkosság azonban nem történt meg. Sőt a horvát értesítette a kiszemelt áldozatot is.
Sallai a tárgyaláson azt mondta, nem volt indoka a bűncselekményre. A vádirat szerint ugyan elszámolási vita volt a felek között, de a férfi szerint azt az állítólagos megbízás időpontjában már rendezték. Sőt Sallai jól is járt, mivel a kölcsönadott nyolcvanmillió forintjáért cserébe dupla annyit kapott vissza.
Cáfolta azt is, hogy megszökött volna az igazságszolgáltatás elől. A per azért húzódott ilyen sokáig, mert Sallai külföldre ment. Svájcban kapták el. Ő azt mondja, családja külföldön él, nem megszökni akart. Ráadásul folyamatosan kapcsolatban állt a bírósággal. Rövid kiadatási őrizet után Sallai letartóztatásba került. Gyakorlatilag ekkor ülte le a büntetésének csaknem kétharmadát.
A bíró indokolásában kifejtette, az elmúlt időszakban elszaporodtak azok az esetek, amikor üzletfelek bérgyilkos útján akarják rendezni a nézeteltéréseiket. Hozzátette, az ilyen megbízások többségét végre is hajtják.

Clodo őrizte a kazettát

A gyilkossági megbízást rögzítő kazettát a bombagyárosként ismert Dietmar Clodo otthonában találták meg. Felesége azt mondta, hatvanmillió forintra akarták vele megzsarolni Sallait. A bíróság nem fogadta el Clodo vallomását, hogy ő adta a magnót a felvételhez.

A bíróság nem fogadta el Clodo vallomását, hogy ő adta a magnót a felvételhez. Sallai Sándor mindvégig tagadta bűnösségét, szerinte nem volt indoka a gyilkosságra -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában