Ország-világ

2005.03.12. 07:38

Mi lesz veled, Macskafogó?

Senki sem gondolhatja komolyan, hogy a Macskafogót lenyomja Oroszlánkirály. Már csak azért sem, mert ő a mi macskánk kölyke. Őt szeretjük.

Váczy András

Hetvenhárom évvel ezelőtt vetették el a rajzfilmmagot. Szerény reklámstúdió nyílt Budapesten 1932-ben. Ez volt az. A két világháború között Macskássy Gyula nevelgette cserépben. Átélte a világégést, és csendesen nőtt-növekedett az ötvenes években egy társbérleti szobában. Attól kezdve, hogy 1969-ben megalakult a Pannónia Filmstúdió, a rajzfilmmag kihajtott. Mit kihajtott? Kirobbant!  Húsz év rajzfilmtermése a Vuk, Mézga, Lúdas Matyi, Macskafogó és a többiek.
Ezek a gyöngyszemek az amerikai Disney-stúdió, a szovjet Szojuzmultfilm és a japán Toei termékeivel szkandereztek a világpiacon. Jó eséllyel. S hab a tortán: 1981-ben A légy, Rófusz Ferenc munkája Oscar-díjas lett!
A rendszerváltás előtt már elkezdődött a rajzfilm hervadása.
A Pannónia állami tulajdonban maradt. Termelékenysége adatolva: tizenöt évvel ezelőtt 2 és fél milliárd forint volt az éves forgalma. Most tizedére zuhant vissza.
Amíg a magyar rajzfilm a túléléssel bajlódott, berobbant az új nyugati minta. Zenél, énekel, úgy mozog, mint az igazi ember, és még három síkja is van. És ezzel megbolondítva a népet, gyarapodik a bevétele árukapcsolással. Képüzenet, csengőhang, rágógumi, póló és amit akartok. Naná, hogy Amerikában könnyedén rászánnak egy egész estés filmre másfél milliárd forintot. És a reklámról még szó sem volt! Nálunk a félmilliós rajzfilmköltség a tűréshatárt döngeti. Reklámnak pedig marad a szájhagyomány.
A kézműves trükkfilmkészítő iparnak annyi. Pokemonnal, Oroszlánkirállyal, Aladdinnal, Shrekkel és a hamarosan piacra érkező szuperfilmekkel szemben a magyar vetélytárs biztos vesztes. Vagy mégsem? A magyar rajzfilm készenléti állapotban vár.
A Macskafogó ugrásra kész!

Jankovics Marcell (63) rajzfilmrendező (János vitéz, Gusztáv, Magyar népmesék): „Az ember tragédiájából elkészült 13 szín. Nem sorrendben, hanem a pénz függvényében. Végére maradt a két legnagyobb falat. Ha minden jól megy, idén a bizánci színt megcsinálom. Az utolsó londoni szín költségét pályázati pénzekből próbálom összeszedni. Eddig még semmi sem jött össze... Ez a 25 perces rész a legdrágább, 87 millió forintba kerül. Tizenhat éve egy perc 300 ezer forintba került, ma a tízszeresébe. Ebben nincs benne az én alkotói járandóságom, teljesen ingyen csinálom.” Ternovszky Béla (62), a Macskafogó „apja”: „Az utóbbi időben reklámfilmeket csináltam. De elkészült két rész a Macskamesék sorozattervből. Szakmai- és közönségnyomásra újból nekiláttam a Macskafogó folytatásának. Több változatot készítettünk. Lassan egyre jobb lett. A harmadik annyira jól sikerült, hogy mindnyájunk megelégedésére neki-állhatunk Nepp József forgatókönyvéből filmet készíteni. Abban reménykedünk, hogy összeállhat ismét a magyar rajzfilmes csapat. És sok év után magas színvonalú, közönségrajzfilmet csinálhatunk. Mindehhez már csak egy hiányzik: a támogató.” Szikora Róbert (51), a Macskafogó musicalváltozatának zeneszerzője (kósza hírek szerint a művet októberben mutatják be a Pécsi Nemzeti Színházban): „Felkértek, és én boldogan vállaltam. Szerintem a Macskafogó Magyarország legjobb rajzfilmje. Modern hangvételű, majdnem rockos zenére gondolok. Hangszerelek, sőt bizonyos szövegrészeket is én írok.”

Ternovszky Béla (62), a Macskafogó „apja”: „Az utóbbi időben reklámfilmeket csináltam. De elkészült két rész a Macskamesék sorozattervből. Szakmai- és közönségnyomásra újból nekiláttam a Macskafogó folytatásának. Több változatot készítettünk. Lassan egyre jobb lett. A harmadik annyira jól sikerült, hogy mindnyájunk megelégedésére neki-állhatunk Nepp József forgatókönyvéből filmet készíteni.

Abban reménykedünk, hogy összeállhat ismét a magyar rajzfilmes csapat. És sok év után magas színvonalú, közönségrajzfilmet csinálhatunk. Mindehhez már csak egy hiányzik: a támogató.”

Szikora Róbert (51), a Macskafogó musicalváltozatának zeneszerzője (kósza hírek szerint a művet októberben mutatják be a Pécsi Nemzeti Színházban): „Felkértek, és én boldogan vállaltam. Szerintem a Macskafogó Magyarország legjobb rajzfilmje. Modern hangvételű, majdnem rockos zenére gondolok. Hangszerelek, sőt bizonyos szövegrészeket is én írok.” -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában