Ország-világ

2005.03.08. 00:00

Négyszáz golyó a túszra

A túsz kiszabadult, majd pedig meglőtték. Giuliana Sgrena (56) olasz újságírónő úgy véli, az amerikaiak nem is akarták, hogy hazatérjen.

Gyulay Zoltán

Egy hónapig volt az iraki emberrablók fogságában Giuliana Sgrena, az Il Manifesto című olasz és a Die Zeit című német napilap munkatársa. Az olasz kormány kifizette érte a váltságdíjat, az akciót két olasz titkos ügynök irányította. Sgrena azonban kevéssel kiszabadulása után lövést kapott, az egyik ügynök pedig a karjai közt halt meg.
Március 4., 6.30 óra, Abu Dzabi (Arab Emirátusok): Nicola Calipari (51) az olasz titkosszolgálattól és egy csendőr őrnagy átadja a hatmillió eurós (csaknem másfél millió forintos) váltságdíjat.
10 óra: Calipari és az őrnagy Bagdadba repül, egy Toyota Corollát bérelnek sofőrrel.
18.20 óra: két kalasnyikovos emberrabló átadja a túszt.
20.30 óra: a Toyota eléri a repülőtéri autópályát. Három ellenőrző ponton is áthajtanak anélkül, hogy megállítanák. Calipari kapcsolatba lép az amerikai parancsnoksággal, valamint Silvio Berlusconi olasz kormányfővel, aki üdvrivalgásban tör ki: „Győzelem, győzelem, győzelem!”
20.55 óra: a Toyota az amerikai gyalogság 265. motorizált századának újabb ellenőrző pontjához érkezik. Később azt állítják, hogy túlságosan nagy sebességgel közelített, és többszöri felszólításra sem állt meg. Az olaszok óránként negyven-ötven kilométerről beszélnek.
20.56 óra: a közlegények több  mint négyszáz golyót ürítenek a Toyotára. Calipari a testével fedezi az újságírónőt, aki ennek ellenére lövést kap. A titkos ügynököt három találat éri, fejlövése azonnali halált okoz.
20.57 óra: az őrnagy Rómát hívja, kiabál: „Lőnek ránk!”
21.05 óra: az amerikaiak átvizsgálják a kocsit, Sgrenát kirángatják, fegyvert fognak rá.
Március 5., 4.30 óra: a kiszabadult túsz és az őrnagy hazarepül.
15.30 óra: a római államügyészség gyilkosság miatt vádat emel az amerikai közkatonák ellen.
Március 6.: a sebesült újságírónő kijelenti: „Az Egyesült Államok elutasít minden tárgyalást az emberrablókkal, ezért nem zárható ki, hogy én is célszemély voltam. Nem akarták, hogy hazatérjek.”

Katonai tiszteletadással

Rómában katonai tiszteletadással temették el hétfőn a Bagdadban lelőtt olasz belbiztonsági tisztet, Nicola Caliparit. A római Santa Maria degli Angeli-bazilikában és a Verano katonai temetőben Silvio Berlusconi miniszterelnökkel az élen szinte az egész olasz kormány képviseltette magát. Ott volt Carlo Azeglio Ciampi államfő is. Az olasz baloldali ellenzék kedden ismét követelni fogja a súlyos incidens teljes körű kivizsgálását.

Gyulay Zoltán Katonai tiszteletadással Rómában katonai tiszteletadással temették el hétfőn a Bagdadban lelőtt olasz belbiztonsági tisztet, Nicola Caliparit. A római Santa Maria degli Angeli-bazilikában és a Verano katonai temetőben Silvio Berlusconi miniszterelnökkel az élen szinte az egész olasz kormány képviseltette magát. Ott volt Carlo Azeglio Ciampi államfő is. Az olasz baloldali ellenzék kedden ismét követelni fogja a súlyos incidens teljes körű kivizsgálását. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában