Ország-világ

2005.03.24. 08:03

Nem a focisták diktálnak

Ilyenre még nem volt példa a magyar labdarúgásban: egy klub, nevezetesen az Újpest, fizetett újsághirdetésben kért bocsánatot szurkolóitól.

Riskó Márton

[caption id="" align="alignleft" width="152"] Kovács Zoltán (balra) hiába küzd foggal-körömmel, ez kevés a tulajdonosnak
[/caption]Ha továbbra is gyengén játszanak a lila-fehérek, akkor már büntetésre is számíthatnak a játékosok. Az klub új társtulaj-donosa, Kovács Péter láthatóan egy, a hazai fociban eleddig nemigen tapasztalt szemléletet igyekszik meghonosítani a Megyeri úti öltözőben. A játéko-soknak nem elég pusztán kifut-niuk a pályára, igazi focit kell mutatniuk a közönségnek.
– Miért döntöttek úgy, hogy a Kaposvár elleni döntetlen (1-1) után a sajtón keresztül üzennek a drukkereknek? – kérdeztük Kovács Péter társtulajdonost.
– Mert becsaptuk őket. Amit bemutattunk, az nem futball volt. A szurkolóknak tudniuk kell, hogy a játékosok, az edzők és a klubvezetők együtt vállalnak felelősséget a kudarcért. Most még csak hirdetést adtunk fel, a következő lépésben megbüntetjük a játékosokat.
– A fizetéseket is a teljesítményhez igazítják?
– Természetesen, nálunk nem a labdarúgók diktálnak. Aki sorozatosan a vártnál gyengébb teljesítményt nyújt, attól megválunk. A lényeg, hogy mindenki szorgalmasan dolgozzon, és tiszta legyen a lelkiismeretünk.
– S milyen helyezést várnak el az együttestől a bajnokság végén?
– Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy harmadikok, vagy nyolcadikok leszünk, hiszen európai kupaszereplés csak az első két helyért jár. Sokkal fontosabb, hogy kihozzuk a csapatból a lehető legjobb játékot, aztán majd meglátjuk, ez mire lesz elég. Lehet, hogy jó játékkal a nyolcadik helyen végzünk, s az is előfordulhat, hogy rossz teljesítménnyel bajnoki címet szerzünk. Szerintem játékosanyagban jobbak vagyunk a többieknél, de egészséges önbizalmat kell szereznünk.
– A csapat mellett a körülményeket is reformálják?
– Mindenképpen szeretnénk kialakítani két füves edzőpályát az újpesti stadion közelében, hiszen ezekre szükségünk van az utánpótlás-neveléshez. Ez nem azt jelenti, hogy most ne tudnának hol edzeni a gyerekek. Béreljük a BVSC pályáját, ami ideiglenesen megfelel az edzésekhez, de jobb lenne, ha később saját pályákon készülhetnénk. Példamutató az utánpótlás-nevelés az MTK-nál, amely úgy győzött le bennünket, hogy nyolc 21 éven aluli játékosa van. Nekünk is az a célunk, hogy egy–két rutinosabb futballista mellett sok fiatal szerepeljen a csapatban.

Együtt a Goldballal

Urbányi István lett az Újpest FC utánpótlás-igazgatója. Az egykori válogatott labdarúgó fogja össze a jövőben a lila-fehér klub és a Goldball 04 közötti szakmai munkát. Az utánpótlás-nevelő egyesülettel azért kötöttek együttműködési szerződést az újpestiek, hogy minél több tehetséges fiatal kerüljön hozzájuk. A Goldball ezentúl Goldball 04 Újpest FC néven szerepelteti csapatait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában