Ország-világ

2005.03.31. 00:00

Nem tetszett a rendelet

A városvezetők elégedettek az új parkolási rendelet tervezetével, amelyet mai ülésén tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Az ellenzéki képviselők azonban leszavazták a javaslatot.

Vultur Csaba

A parkolás a jövőben sem lesz drágább, de igazságosabb lesz, és több kedvezményt kapunk. Így foglalható össze a főpolgármester álláspontja az új fővárosi parkolási rendeletről. Demszky Gábor elismerte: a parkolás kritikussá vált Budapesten. Ezért új rendeletet készítettek, amit mai ülésén tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Ha elfogadják, júliustól a parkolójegy lejárta után tizenöt perc türelmi időt kell adniuk a parkolóőröknek. A helyi lakosok céges autóikhoz is kaphatnak parkolási hozzájárulást. A belvárosi védett övezeteken kívül három, illetve négy órára nő a várakozás időtartama. A kerékbilincselés egységesen 7500 forintba kerül.
A Városüzemeltetési Bizottságban elégedetlenek voltak a rendelettel, és az ellenzéki képviselők le is szavazták az ülésen. Ez azért is sikerülhetett nekik, mert a kormánypárti képviselők hiányoztak. Szálka Miklós, a szakbizottság fideszes alelnöke szerint a rendelettervezet csupán „közérzetjavító intézkedés”.
– A javaslat nem tartalmaz gazdaságossági számítást. Nem nevezi meg sem a végrehajtásáért felelős személyeket, sem a határidőket – mondta lapunknak.
Szálka szerint jogszerűen megoldhatatlan, hogy a parkolási társulásokat rávegyék bevételeik egy részének átadására.

A főpolgármester haragszik a kormánypártiakra

szégyenletesnek nevezte Demszky Gábor, hogy a kormánypárti képviselők hiányzása miatt a szakbizottság ellenzéki tagjai elutasították az új parkolási rendeletet. A főpolgármester hozzátette: nem érti, miért állítják az ellenzékiek, hogy korábban nem olvashatták a tervezetet. Helyettesétől, Vajda Páltól úgy tudja, hogy a javaslatot már hat hete elküldték nekik. A szakbizottság kormánypárti elnöke, Lakos Imre előrelépésnek nevezte a tervezetet, és úgy vélte, a közgyűlés támogatni fogja az előterjesztést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában