Ország-világ

2005.03.17. 00:00

Olimpiai döntőkön is fújt

Jocha Károly

Pezsgővel koccintott a Kassai család március 16-án, szerdán az ünnepi ebédnél. A legeredményesebb magyar kosárlabda-játékvezető, Kassai Ervin 80. születésnapját ünnepelte. Ez ünnepi alkalomból gratuláltam a sípmesternek, aki szívesen emlékezett eseményekben gazdag életútjára.
– Zuglói gyerek lévén rengeteget fociztam a Városligetben, majd a Postásnál jelentkeztem játékra, de végül a kosárlabdánál kötöttem ki. 1940-től előbb a Gammában, majd 1945-től a Budapesti Előrénél folytattam. 1945-ben és 1949-ben tagja voltam a felnőtt bajnokcsapatnak, 1947-ben hétszer játszhattam a válogatottban, ott voltam a prágai Eb-n is. A legnagyobb elismerést utódomtól, Greminger Jánostól kaptam, aki hangsúlyozta: nehéz dolga van, mert Kassai Ervin helyén kell helytállnia.

– 1953-ban, huszonnyolc évesen viszont már a Szófiai Nagydíjon fújta a sípot…
– Az aktív játékból jöttem, éreztem a tempót, s bátran bíráskodtam. Olyan jól ment a fütyülés, hogy az egész meccsen csak egy lépést néztem el.
– Melyek voltak pályfutása csúcspontjai?
– 1960-ban és 1968-ban olimpiai döntőt vezethettem – többek között. Mexikóban a nézőtérről hívtak le, hogy vállaljam el az Egyesült Államok–Brazília elődöntőt, mert a brazilok megvétózták a kijelölt Puerto Ricó-i bírót, aki mellesleg amerikai állampolgár volt. Ezzel kockáztattam a döntőbeli szereplésemet, hiszen aki elődöntőben vezetett, a fináléban már nem jött szóba. Máig is én vagyok az egyetlen, aki elődöntőt követően a döntőben is bíráskodhatott.
– A nemzetközi szövetség nagyon megbecsülte önt.
– 1965-ben Oscar-díjjal tüntettek ki az USA–Szovjetunió-mérkőzések vezetéséért, tíz évvel később ezüstsípot vehettem át. 1995-ben pedig a kosárlabdázásban kifejtett kiemelkedő szolgálataimért érdemrendet kaptam.
 
– Milyen a kapcsolata a magyar kosárlabdázással?
– Hivatalosan semmilyen, hiszen egyáltalán nem kíváncsi rám a hazai szövetség. Máig is járok meccsekre: a BSE-nők mellett Székesfehérváron és Kecskeméten voltam legutóbb. Bogár Pál és Sitku Ernő a játékosok, Cziffra Mihály és Szabó István a bírótársaim közül a kedvenceim. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában